Marie Mimmi Blomgren framför Vanstad skola där hon planer ha kurser om möbeltapetsering.
Att ta över byggnaden där barnen tidigare sprungit och lärt innebär ett ansvar, enligt Mimmi Blomgren. Ossian Sandin
Marie Mimmi Blomgren framför Vanstad skola.

Hon vill fylla skolan med liv igen

Vanstad I vintras tömdes Vanstads skola på elever. Sedan dess har lokalerna gapat tomma och tysta. Men snart kan de fyllas med liv igen. Det hoppas i alla fall den nya ägaren, möbeltapetseraren Marie ”Mimmi” Blomgren.

– Mina vänner sa, är det inte lite väl galet? men du är galen så det kommer säkert gå bra, säger Mimmi Blomgren.
Bakom hennes står skolbyggnaderna från 1908, som sedan februari gapat tomma. Därinne hänger spår från de sista klasserna av barn, med pappersark hängande i snören med alfabetet skrivna som versaler och gemener. Att ta över byggnaden där barnen tidigare sprungit och lärt innebär ett ansvar, enligt Mimmi Blomgren. Att kreativiteten, livet och rörelsen fortsätter. Men hur det ska gå till är ännu oskrivet.

– Jag ser jättepotential, det vore roligt om barn kan fortsätta att komma, säger hon.
Bygden känner hon väl till, 19 år bodde hon i Ängetorp norr om Lövestad och skolan i Vanstad har hon besökt med barnen flera gånger. Senast har hon bott i Torps gård, vid Övedskloster där hon också haft sin möbeltapetserarverkstad. Ett hantverk hon sysslat med de senaste sex åren.
– Det är det som är så perfekt här, jag kommer bara behöva sätta i kontakten så kan jag börja arbeta, allt jag behöver är en arbetsbänk, en häftpistol, min stora symaskin och en luftkompressor, säger Mimmi Blomgren.

Till en början har hon förberett sig på ett spartanskt liv, då huset är i behov av en omfattande renovering. Ett kök, dusch och sovrum blir prio ett. Men sedan får renoveringen ta tid. Ett projekt föder ofta ett nästa – och så brukar det fortsätta, förklarar hon.
– Det är en rejäl stomme, så det är inget som står och rasar men det finns massor att sätta klorna i, säger hon entusiastiskt.

I byn har hon redan funnit sig till rätta, även om hon inte kunnat flytta in i huset ännu. Kanske är det inte heller så underligt. När huset såldes följde nämligen lekplatsen utanför skolan med i köpet och byn riskerade att bli utan en egen lekplats. Men när Mimmi Blomgren hörde talas om det gav hon genast bort lekredskapen som nu ska flyttas till ett grönområde mitt emot skolan. Och i den intilliggande gympasalen har hon sagt att byalaget kan få fortsätta att ha sina möten. En lokal hon för övrigt hoppas kunna fylla med aktiviteter – och har någon en idé är det bara att höra av sig, säger hon.

Idéer verkar det annars inte råda någon brist på för Mimmi Blomgren. Inte minst vad gäller kursverksamhet.
– Jag har stora planer på att hålla i en kurs om möbeltapetsering, sedan har jag en vän som målar och en som lär ut gammeldans. Själv är jag engagerad i Vollsjö dansklubb. Det är bara kul om gympasalen används.

Men innan Mimmi Blomgren flyttar in måste en bygglovsansökan om att få ändra husets användning från skola till bostad gå igenom.
– De har sagt att det ska ta tio veckor, går den igenom kan jag flytta in i oktober, säger hon hoppfullt.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation