Svalöv pulver brev kommunhuset
Foto: Svalövs kommun
Polis, räddningstjänst och polis fanns på plats snabbt.
Räddningstjäntsens fordon stod redo. Foto: Roger Sunesson
Utrustning hade lagts ut om larmet skulle visat sig allvarligt. Foto: Roger Sunesson
Både Svalövs och Landskronas räddnimngstjänster fanns på plats utanför kommunhuset. Foto: Roger Sunesson
Hela kommunshuset spärrades av under nästan två timmar. Folk som befanns sig i byggnaden blev evakuerade. Foto: Roger suensson Foto: Foto: Roger Sunesson

Brev med vitt pulver till kommunen

Svalöv Räddningstjänst och polis ryckte ut till kommunhuset i Svalöv efter ett larm om att kommunen mottagit ett brev med vitt pulver. Ett 50-tal personer som befann sig i receptionen fick inte lämna huset förrän vid 11.30-tiden.

Brevet var adresserat till social och omsorgsreceptionen. En receptionist öppnade brevet vid 10-tiden och konstaterade att det innehöll ett vitt pulver.
– Brevet är öppnat och vi har kontaktat polis och räddningstjänst enligt rutiner, sa Fredrik Löfqvist, kommunchef i Svalöv vid 11-tiden.
Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till kommunhuset som spärrades av. Kvar i huset fanns runt 50 anställda som inte fick gå ut.

Brevet hade öppnats i receptionen och därför kunde ingen som passerat receptionen lämna huset, om det skulle vara så att pulvret innehöll något farligt som var smittsamt, berättar Fredrik Löfqvist.
Inledningsvis uppgav polisen att personal på kommunen larmat om en bråkig man som befann sig i kommunhuset i samband med händelsen.
– Det kan jag dementera direkt. De hade tryckt på överfallslarmet för att få kontakt med polisen men det var ingen man där, säger John Knutsson, yttre befäl på Helsingborgspolisen som var på plats.

Vid 11.30-tiden gjorde polisen bedömningen att pulvret var ofarligt och hävde avspärrningarna.
– Polisens senaste bedömning är att det är oseriöst och vi kommer avveckla alldeles strax härifrån. Så fort det här är avblåst kan allt återgå som vanligt, säger Greger Edberg, styrkeledare på räddningstjänsten i Landskrona.

Hur mår de som är kvar i huset?
–De är törstiga och lite oroliga men nu ska polisen in och informera dem att det inte är någon fara, säger Greger Edberg.
Redan i ett tidigt skede trodde polisen att innehållet i pulvret inte var farligt, men varför vill John Knutsson inte gå in på.
– Det var en samlad bedömning men jag vill inte gå in närmare på detaljerena, säger han.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp men har ännu ingen misstänkt. Brevet är taget i beslag men det finns i nuläget ingen misstanke om vad det kan vara för vitt pulver.
– Vi ska analysera innehållet och också titta på det ur spårsäkringssynpunkt, säger Calle Persson, presstalesman, polisen syd.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation