Flera ungdomar samlas i parkourparken för att öva på tekniker och för att utveckla sin psykiska och fysiska styrka för att kunna ta sig genom svårare hinder. Nu anordnas även nybörjarkurser för de lite yngre barnen på tisdagar och torsdagar.
Det är Hörby Gymnasikförening, ledd av Ulf Öst, som anorndar parkourkvällarna och sedan parken öppnade har föreningen fått flera nya medlemmar.
Tilsammans med tränaren Ulf Öst gör Jimmy Larsson och Alexander Möller gör volter. För Alexander Möller (till höger) var det här första gången han provade en sådan volt.
Parkourpark i Hörby, Eddie Westphal
Parkourpark i Hörby, Ulf Öst

Parkourpark har öppnat i det gamla mejeriet

Hörby Det gäller att ta sig från punkt A till punkt B på enklaste sätt. Om det är runt, över eller under får utövaren själv bestämma. Och det är just friheten som lockar ungdomarna till den nyöppnade parkourparken i Hörby.
– Det finns inget rätt eller fel, säger Ulf Öst, tränare på Hörby Gymnastikförening.

I det gamla mejeriets lokaler i centrala Hörby har en nybyggd parkourpark invigts. Det var den 1 juni som Hörby Gymnastikförening fick tillgång till lokalen och några veckor senare stod parkourparken på plats. Den har öppet varje måndag, torsdag och söndag mellan klockan 17 och 21 och att parken har gått hem hos ungdomarna råder det inget tvivel om.
– Det är något med spänningen i det och att utmana sig själv. Det kräver både mod och kroppskontroll, säger Jimmy Larsson, 18 år, som har hållit på med parkour i ungefär fem år.

När Skånska Dagbladet besöker parken är ungdomarna i full gång med att öva på olika tekniker. De tränar i fyra timmar och kan göra om samma övning flertalet gånger.
– Man är fri när man gör det och det är ingen som bestämmer över en, säger Tristan Sundqvist som hållit på med parkour i tre år.
Ungdomarna hjälper varandra och ger tips på olika tekniker.
– Det är roligt för vi har specialiserat oss på olika saker. Någon är till exempel bra på volter, någon på tricking och någon på balans och hopp, säger Jimmy Larsson.

Det var efter att Jimmy Larsson slutade spela basket som han bestämde sig för att lära sig göra bakåtvolter. Han hörde då att det fanns en trampolin i Hörby centrum och gick dit för att prova.
– Sedan kände jag att jag kunde utveckla detta och började med parkour, säger Jimmy Larsson.

Blir det aldrig läskigt?
– Jo, men det gäller att komma över den där tröskeln, det sitter bara i huvudet, säger Jimmy Larsson.
Parkour är en träningsmetod som går ut på att ta sig från punkt A till punkt B på enklast möjliga sätt.
– Vad som är det enklaste sättet beror på person till person. Om det är runt, över eller under spelar ingen roll, säger Ulf Öst, tränare och ledare i Hörbys Gymnastikförening.
Genom hopp, rullar och olika tekniker gäller det att ta sig genom olika hinder och det finns inga bestämda regler för vad man kan göra.
– Det gäller att lära känna kroppen, säger Ulf Öst.
Känslan av frihet lockar ungdomarna till träningsmetoden och Ulf Öst tycker att det är roligt att så många högstadieelever har börjat i föreningen.
– Många av ungdomarna har tidigare inte utövat något sport utan mest suttit mycket stilla och spelat datorspel, säger Ulf Öst.
Han har arbetat med att starta upp parkourparken och jobbar 120 timmar i månaden med Hörby Gymnastikförening utöver sitt vanliga heltidsarbete.
– Man kan säga att jag brinner rätt så mycket för det här. Jag har sagt någon gång i mitt liv att jag inte ska dö nyfiken och därför provar jag det mesta, säger Ulf Öst.

Idén med en parkourpark kom när Ulf Öst var på Malmöfestivalen 2013 och såg en flygande trapets. Han håller själv på med cirkuskonster och blev intresserad av att köpa den.
– Det är ofantligt roligt och kräver mycket kroppskontroll, säger Ulf Öst.

Han började då att titta på lokaler i Hörby där den flygande trapetsen skulle få plats och hittade det gamla mejeriet på Industrigatan i Hörby.
Tillsammans med Malmö Cirkusskola köpte föreningen trapetsen. Men här tog det sedan stopp.
– Det visade sig att det inte varit tillräckligt högt i tak i lokalen trots allt, säger Ulf Öst.
Det gamla mejeriet är 7,5 meter högt i tak men trapetsen kräver 10 meter. Det fattades alltså tre meter. Men trots bakslaget blev det i alla fall en parkourpark.
Förhoppningen är att det gamla mejeriet ska bli en samlingsplats även för de andra verksamheterna inom Hörby gymnastikförening.
– Då kan de små se hur de större ungdomarna gör och se att ”kan dem så kan jag”, säger Ulf Öst.

Det var för ungefär sju år sedan som Ulf Öst blev aktiv i Hörby Gymnastikförening.
Eftersom han och hans son ville ha fler träningstimmar fick Ulf Öst tips av kommunen att det fanns en gammal gymnastikförening som inte längre var i bruk.
Han startade då upp den igen och började hålla i gymnastikträningar i Hörbyhallen. Där tränar de fortfarande truppgymnastik, barngymnastik och trampolin.
– Från början var vi bara ungefär 25 medlemmar men växte snabbt till 300. Det var till slut så att vi inte hade tillräckligt med ledare, säger Ulf Öst.

Idag har föreningen ungefär 250 medlemmar. Nu hoppas Ulf Öst att de blir ännu fler i och med den nyöppnade parkourparken.
– Det är många högstadieelever som börjar här och det är roligt för annars är det vid den tidpunkten som ungdomar brukar dra sig ur sina fritidsaktiviteter, säger Ulf Öst.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation