Den 3 augusti sänkte Arla mjölkpriset. Under onsdagen meddelade Skånemejerier att de höjer priset från den 1 september. FOTO: ARKIV

Skånemejerier höjer mjölkpriset

SKÅNE
I måndags sänkte Arla mjölkpriset. Nu höjer Skånemejerierna priset till sina leverantörer i tre månader från den 1 september för att lindra problemen för mjölbönderna.

Det innebär att de som levererar till Skånemejerier får en höjning med 15 öre med tre öre i certifiering. Totalt för det med sig att Skånemejerier betalar 2,98 kronor kilot för mjölken mellan den 1 september och den sista november, medan Arla sedan i måndags betalar 2,59.
Med anledning av den bistra situationen för bönderna kallar miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande Kristina Yngwe (C) landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till ett möte med utskottet senare i augusti.
– Den kris som pågått under en tid har fördjupats under sommaren och uppgivenheten i mjölkbranschen är mycket stor. Därför har jag nu bett landsbygdsministern informera miljö- och jordbruksutskottet om hur regeringens arbete med de svenska mjölkböndernas situation fortskrider i samband med utskottets möte den 24 augusti, säger hon i ett pressmeddelande.
Även i Danmark har man stora problem. 86 procent av mjölkproducenterna i Danmark har efter den nya prissänkningen i augusti likviditetsproblem.
Men det är fler som reagerar på böndernas situation inte bara i Sverige och i Danmark. På grund av de låga priserna på i synnerhet mjölk och kött i de flesta EU-länderna har ministerrådet beslutat att sammankalla till ett extra jordbruksministerråd den 7 september. Krav ställdes redan i juli på att stötta de pressade mjölkbönderna.
Bönderna själva har tagit saken i egna händer. I Storbritannien tömde mjölkproducenter hyllorna på mjölk i butiker som Morrisons, Tescos och Lidl.
EU:s bondeorganisation Copa-Cogeca planerar en stor demonstration i Bryssel den 7 september under jordbruksministrarnas möte. LRF planerar att delta i den stora manifestationen i Bryssel och tänker även anordna en aktionsdag i Jönköping den 7 september.
Susanne Gäre

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation