Räddningsledare Jörgen Rasmussen bevakar eftersläckningsarbetet av villan på Sofiagatan i Skurup. Villan antändes när det träffades av en blixt på onsdagsnatten. Foto: Jari markkanen
Några av de personliga prylar som brandmännen lyckades rädda för Gunnel och Olle Andersson.
brand i Skurup
Eftersläckningen pågick på onsdagseftermiddagen.

Villa brann efter blixtnedslag

SKURUP
En villa på Sofiagatan i Skurup började brinna när blixten slog ner i taket vid halv två natten till onsdag. I villan låg ett äldre gift par låg och sov.

– Det sa tjoff som om det blåste en stark vind in i huset, säger Gunnel Andersson som med sin make Olle Andersson väcktes av blixtnedslaget.
– Det enda jag hann ta med mig var väskan och det jag har på mig, säger hon.
De rusade omedelbart ut ur huset och fick bevittna hur deras hem sedan 1973 föröddes av elden.

Larmet gick strax efter halv två på natten till onsdag och räddningstjänstens förtrupp med två försläckare var på plats inom fem, sex minuter. Då stod 50-talsvillans ovanvåning i lågor. Sedan anlände tre brandbilar, polis, ambulans med sjuksköterska och en representant från försäkringsbolaget.
– Vi satsade i första hand helt och hållet på att släcka branden. Det brann kraftig i väggarnas isolering och det var svårtsläckt. Det berodde på att det var isolerat med kutterspån, säger räddningsledaren Jörgen Rasmussen.

Ändå lyckades räddningskåren rädda parets pass, fotografier och tidningsutklipp och en handgjord stol från Värmland och andra personliga prylar som betyder mycket för dem.
– Alla har varit fantastiska, en sjuksköterska tog hand om oss och brandmännen var jättefina och snabba, de hämtade våra personliga saker i huset, säger Gunnel Andersson.
– Brandmännen räddade min gitarr, fiol och grepptabell från 60-talet, säger Olle Andersson. En sådan grepptabell går inte att skaffa i dag.

– Jag är glad att trädgården klarade sig bortsett från en tuja som en brandbil körde över, men det gör inte så mycket nu, säger Gunnel Andersson.
Trots stora insatser från styrkor i Trelleborg, Klagstorp, Anderslöv och Ystad, gick det inte att rädda villan, vars ovanvåning förstördes totalt och bottenplan rök- och brandskadades svårt.
På eftermiddagen pågick arbetet med eftersläckningen.
– Just nu har vi ingen aning om var vi ska bo någonstans, vi hoppas att det löser sig, säger Gunnel Andersson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation