Ystads teater utreds för olaga vinservering

Ystad Ystads teater har polisanmälts av alkoholenheten efter att de serverat vin i ett tält utanför teatern. Enligt anmälan bryter det mot teaterns serveringstillstånd.

Det var förra onsdagen som två representanter från alkoholenheten över Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo gjorde ett besök på Ystads teater. Den kvällen spelade bland annat bandet The rad trads och utanför teatern serverades gästerna antingen ett glas vin eller hallonsoda.

I anmälan skriver handläggarna att det inte verkade som att gästerna betalade för vinet. Nu menar myndigheten att Ystads teater kan ha brutit mot två lagar. Dels genom att servera alkohol på gräsområdet utanför teatern där deras serveringstillstånd inte gäller.
Dels genom att besökarna kan ha fått gratis vin trots att det, enligt alkoholenheten, inte gällde ett slutet sällskap.
Marina Hansson är kultur- och fritidschef på Tomelilla kommun men hon vill inte kommentera ärendet.
– Vi har upprättat en anmälan och det är ett tillsynsärende öppnat mot Ystads teater. Därmed vill jag inte kommentera ärendet, säger hon.
Thomas Lantz, vd på Ystads teater, kritiserar handläggarnas inspektion.
– Man kommer dit, smyger in och smyger därifrån. Normalt förfarande hade varit att ta tag i någon ansvarig och presenterat sig och sagt varför man var där. Det gjorde man inte, säger han och fortsätter:

– Om de gjort det hade de kunnat berätta vad deras iakttagelser var och då hade vi kunnat kommentera det. Då hade de kanske inte behövt göra en anmälan.
– Jag vet inga myndighetsföreträdare som skulle göra på det viset.
I anmälan mot Ystads teater skriver handläggarna på alkoholenheten att de inte ingrep på plats för att de inte vill störa arrangemanget.

Thomas Lantz vill inte kommentera anmälan eftersom polisen inlett en förundersökning. Men han säger att Ystads teater inte haft någon avsikt att bryta mot lagen.
– Vi har aldrig någon ambition att inte följa lagen. Men lagen är ofta konstruerad på det sätt att den går att tolka på olika sätt.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation