Fullt blås råder i lektionssalen på Stiftgården Åkersberg när Sam Brough, Alejandra Rojas och Andres Yauri spelar fagott. Bland övriga träblåsinstrument finns flöjt, blockflöjt, saxofon och klarinett. Foto: Tobias Lagerholm
Alejandra Rojas, Andres Yauri, och Sam Brough trivs i Höör. Nästa vecka väntar Tokyo.
Fredrik Jergle Almquist och Magnus Nilsson har varit närvarande på samtliga Nordic Woodwind Encounter.

Musikaliska talanger blåser förbi Höör

Höör Australien har krokodiler, Venezuela skönhetsdrottningar och Israel goda apelsiner. Men länderna har också flertalet talangfulla träblåsmusiker som träffas i Höör under dagarna fem. Då arrangerar Musik på Bosjökloster en Nordic Woodwind Encounter på Stiftsgården Åkersberg.

För femte året i rad arrangeras en träblåsseans i Höör med internationellt deltagande. Vid Skånskans besök i går hördes tonerna ända ut på Åkersbergs vackra innergård.

Magnus Nilsson från Musik på Bosjökloster berättar hur idén föddes.
– Vi tyckte att det saknades ett forum för träblåsinstrumenten. I Sverige finns dessvärre fortfarande en nedåtgående trend vad gäller dessa instrument. Men inte i övriga världen, säger han.
Nordic Woodwind Encounter har blivit en plats där unga musiker och deras lärare möts och inspireras av varandra i så kallade masterclasses.
– Det är framförallt gränsöverskridande, säger Magnus Nilsson.
Fagottspelarna Sam Brough från England plus Alejandra Rojas och Andres Yauri från Venezuela har tidigare studerat på ett universitet i Manchester.

Nu är de ute och spelar tillsammans och gör sitt andra besök på Nordic Woodwind Encounter.
I går deltog de i en masterclass för de som kommit längs i sitt utövande. På en masterclass ska man ha förberett en stycke musik som läraren och övriga deltagare kan ha synpunkter på.
– Det kan vara nervöst. Men här i Höör bygger de en viktig kultur där man får alla deltagare att känna sig involverade. Det finns inte mycket liknande, sade Sam Brough under en paus.

Alejandra Rojas och Andres Yauri berättar att hemlandet Venezuela för 40 år sedan genomförde en satsning på klassisk musk där man involverade barnen på ett bättre sätt än tidigare.
– Det har blivit bra men det är klart att det finns helt andra möjligheter här i Europa, sade Alejandra Rojas.

Alla tre hoppas en dag kunna livnära sig på att spela fagott. Att de är hängivna råder det ingen tvekan om. Under ett år gjorde de mellan 50 och 60 konserter i Storbritannien. I nästa vecka reser de till Tokyo och i vinter fortsätter de spelandet i Italien.
– Bara vi kan livnära oss på musiken någonstans så är vi glada, säger Sam Brough.

En som varit med under alla fem åren är Fredrik Jergle Almquist från Södra Sandby. Han tycktes stormtrivas även i år.
– Det är en enorm möjlighet att få spela med duktiga musiker under avslappnade former, sade han.
I kväll hålls också en träblåskonsert i Frihetens kapell klockan 19.30 och ytterligare en ute på Bosjökloster på söndag klockan 16.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation