Tuff rekrytering när lärare ska anställas

Sjöbo Lärarbrist i landet och dålig bredd på de som är behöriga. Det skapade svårigheter när lärare skulle rekryteras inför höstterminen, enligt en rundringning som Skånska Dagbladet gjort.

– Det har varit ett pussel och det har inte varit lätt, säger Pia Jönsson, biträdande rektor på Emanuelskolan i Sjöbo.
Fem lärare och specialpedagoger skulle anställas inför höstens termin. Två av de arbetsgrupper som nu eftersöks med ljus och lykta över hela landet. Men för Pia Jönsson gick det trots allt bra.
– Vi hade inte många sökande men vi var ute i god tid och har fått alla på plats, säger hon.

Också på Lövestad skola har det gått bra med rekryteringen. Även om det också där tidvis varit tufft och ett pusslande. Orsaken är att det är svårt att matcha de lärarna som försvinner med samma behörighet, enligt rektor Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk.

– Säg att en lärare som lämnar täcker ett visst antal ämnen och den som kommer in bara har legitimation för alla, det skapar en väldig komplexitet och kan skapa ett jättebekymmer, framförallt på små orter. Är det stora skolor är det lättare att få ihop pusslet, säger hon.
Skolorna vill i regel ersätta den lärare som lämnar med en lärare som kan ta över samma ämnen. Men det visar sig ofta vara svårt.
– Nu ändrar man utbildningarna men de som är ute nu har ofta för smal bredd på de ämnen de har behörighet att lära ut. Vi är i en fas med mycket gytter innan det stabiliserar sig, säger Elisabeth Hammarqvist Arlefalk.

Även Storkskolan i Blentarp har fått anstränga för att det ska komma lärare på plats till hösten.
Att hitta en lärare med exakt samma behörighet som den som försvinner är ”nästan helt omöjligt”, säger rektor Nicke Olofsson.
– Hittar jag inte det kan jag behöva få tag på två lärare som täcker upp för läraren som lämnat.
Men också Nicke Olofsson har haft tur. En matte-no lärare som är bland de mest eftersökta behövde ersättas – och kunde rekryteras.
Samma gällde en specialpedagog. Men mindre tur har de haft med en tjänst som spansklärare, där en obehörig lärare får ta tjänsten.
– Men läraren har lång erfarenhet, säger Nicki Olofsson.

Vad får det för konsekvenser att läraren inte är legitimerad?
– Då får jag som rektor ta större ansvar, hålla koll och skriva under betygskatalogen.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation