Man brukar säga att man kan sälja allt på Blocket, men efter tre veckor är det bara Skånskan som har ringt på Bertil Nilssons annons. Den 100 meter långa gångbron är en genuin stålkonstruktion och väger 20-25 ton. Stege och fundament ingår i priset. Foto: Lena Breitner
De klatschiga fundamenten ingår i priset, som naturligtvis är en förhandlingsfråga. Men 50 000 till 100 000 kanske är en bra gissning.
Ett flygfoto över Sockerbruksområdet där man kan se hur gångbron gick mellan huvudbyggnaden från 1897 och byggnaden där skalning av potatis skedde fram till 2010. I våras tog Däckonline över lokalen där potatisskalningen hade skett. Gångbron behövs såldes inte. Foto: Bertil Nilsson
Den 100 meter långa gångbron står sedan en tid tillbaka på backen i fem delar.

100 meter bro säljs på Blocket

Kävlinge Ett unikt eller möjligen udda föremål från Kävlinge säljs nu på Blocket. 1 400 nyfikna har kollat in annonsen om den 100 meter långa gångbron, men den första och enda som ringt är Skånskan. Bertil Nilsson funderar på om det är något fel på rubriken.

”Gångbrygga ca 100 meter lång i fem delar säljes. Gångbryggan är demonterad. Mycket kraftig konstruktion”, står det i annonsen på Blocket.
Av bilderna på nätsidan känner vi igen oss. Det är från Kävlinge.
– Det är från Sockerbruket, bekräftar Bertil Nilsson från Löberöd, som står som säljare av den 200 kvadratmeter stora kolossen.

Sockerbruket i Kävlinge har under lång tid inte haft med särskilt mycket socker att göra. På 50-talet tog potatisproduktionen över.
– Det höll man på med till 2010, säger Bertil Nilsson. Det var en av Europas största potatislager som omsatte 125 000 ton som mest.
Bertil Nilsson var platschef och visar en av de många hallarna för potatisförvaring. Nu är här tomt. I den 140 meter långa byggnaden låg det 4 meter potatis. Via golvet gavs ständigt syre så att potatisen inte skulle bli varm och ruttna.

På 90-talet gick det så bra att man byggde ut verksamheten med ett skaleri.
Personalen bytte om i den vackra huvudbyggnaden av tegel från 1897 och gick sedan genom den 100 meter långa gångtunneln.
– Tunneln gick 4,5 meter ovanför marken så att man kunde köra med lastbilar under den, berättar Bertil Nilsson.

Gångtunneln var isolerad och här gick också vatten och ångledningar, som finns kvar i konstruktionen, som nu står på backen.
– Det är ett fint golv att gå på, säger Bertil Nilsson.
Sedan nedläggningen av verksamheten 2010 har Bertil Nilsson inte varit sysslolös, trots att han nu är pensionär. Ett holländskt företag har köpt maskiner och annat från skaleriet. Bertil Nilsson har engagerats för avyttring av vissa saker.
– Jag sålde en maskinlinje till Ryssland. Det var mycket pappersarbete.
Nu ska gångbron säljas.

– Det är i princip det ena jag har kvar. Jag försökte lägga ut den på Kvarndammen, men det fick jag inte så det blev Blocket.
I tre veckor har han haft annonsen ute.
– Fjortonhundra har tittat på den, men du är den förste som har ringt. Jag blev så glad, men så visade det sig att det inte var något kommersiellt intresse.

Vem vill ha 100 meter gångbro?
– Du, det undrar jag också, säger Bertil Nilsson. Jag kanske har fel rubrik på annonsen?
Kan den användas till något mer än gångbro? Studentbostäder kanske? Bertil Nilsson tar fram tumstocken. Två meter bred och lite drygt tre meter hög. Nej, en säng går inte in på tvären.
– Jag har hört mig för med Räddningsverket, men de var inte i behov av anläggningar att ha brandövningar i.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation