Den skotska kåren hade utökat sin repertoar med dansare. Foto: Sarah van der Stad
Anders Ekborg var gästartist detta år. Han sjöng bland annat The lady is a tramp och stad i ljus.
The Southern highlanders pipes & drums.
Grekerna använde sig av basketbollar för att skapa rytm i musiken.

Filmprägel på årets tattoo

Ystad Filmerna Pirates of the carribean, Star wars och gruppen ABBA kanske inte är de första man förknippar med militärmusik. Men i årets tattooföreställning har flera musikkårer valt en mixad repertoar av marschmelodier och popmusik.

Det var tornväktarens horn som fick agera startskott för årets Ystad international military tattoo. Biljetterna var nästintill slutsålda med en publik på 3 750 personer. Stämningen var god när gästdirigenten Phillip Anderson klev in på arenan för att tillsammans med musikkåren framföra den fanfar han skrivit just till tattooet i Ystad.

Först ut på arenan var hemvärnets musikkår som, enligt konferencieren Cornelius Löfmark, var med och tog initiativ till Ystads första tattoo år 1999.
Efter dem var det grekiska flottans musikkår som stod på tur. Deras repertoar bestod av minst sagt udda sätt att skapa musik. I mitten av showen använde de sig, till publikens förtjusning, av basketbollar för att skapa en rytm. Och innan de lämnade plats för de cyklande holländarna spelade kåren musiken till filmen Pirates of the carribean.
Och grekerna var inte de enda som uppträdde med musik från populärkulturen. Innan publiken gick hem hade de fått lyssna till filmmusiken från bland annat Star wars, Snuten i Hollywood och Jakten på röd oktober.

Ordföranden Håkan Mattsson berättar att det är ett nytt grepp för att locka en yngre publik.
– Vi har försökt förändra lite genom att göra en blandad föreställning. Dels genom att spela marschmusik men också musik ur filmer och från tv, säger han.
Marinens ungdomsmusikkår var även de med på temat. Samtidigt som de ställde sig i en w-formation spelade de tonerna ur Abbas Waterloo och publiken klappade glatt i takt.
Ystad international military tattoo visar sin sista föreställning på Regementet lördag kväll.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation