– Människovärdet finns kvar oavsett ålder, säger Alexander Persson.
Alexander Persson studerar till undersköterska och sommarjobbar på hemvården i Svalöv. Foto: Anna Hansson

Hyllad för sin arbetsinsats

Svalöv Ett vårdbiträde kommer in till lasarettet i Landskrona med en sjuk äldre man. Inte förrän mannen är inlagd och känner sig trygg lämnar vårdbiträdet lasarettet. Innan han går knyter han en påse med frukt och kexchoklad vid vårdtagarens säng. Nu hyllas han på nätet och på jobbet för sin insats.

Det är kväll. Alexander Persson har jobbat färdigt för dagen och är på väg att lägga sig. Han tar fram mobilen för att kolla Facebook en sista gång och märker ett inlägg. Det är skrivet av en sjuksköterska i Landskrona och handlar om honom själv. Natten kommer och kommentaren och gillamarkeringarna ökar för varje timme.
– De flesta i personalstyrkan började dela det och inlägget började poppa upp överallt. Till slut taggade någon mig i inlägget och jag blev avslöjad, säger Alexander Persson.

Han studerar till undersköterska och sommarjobbar inom hemvården i Svalöv. Det var han som följde med sin vårdtagare från hemmet till lasarettet i Landskrona när mannen blev dålig.
– Vi som personal känner vårdtagarna. Främmande personer i en sådan situation blir läskigt oavsett ålder, så jag stannade hos honom som en trygghet. Vi är trots allt där för de äldre, säger han.
Det var under en vanlig dag på jobbet När Alexander Persson och hans kollega Caroline Holm kom till mannens lägenhet som de märkte att han var dålig. Alexander Persson följde med ambulansen medan Caroline Holm stannade kvar för att hålla ställningarna på plats.

Det var första gången som Alexander Persson hamnade i en liknande situation. Han hela tiden kontakt med både Caroline Holm och sin chef i Svalöv och bollade med dem hur han skulle agera, hur länge han skulle stanna kvar och vad han skulle göra. Precis som de alltid gör, menar han.
– Jag är aldrig orolig att ta hjälp, man kan alltid ringa och fråga utan att det blir några sura miner. Vi stöttar varandra, säger han.
Innan Alexander Persson lämnade sin vårdtagare och blev skjutsad hem såg han till att mannen skulle få något att äta på sjukhuset och för säkerhets skull knöt han dessutom fast en påse med lite extra proviant på mannens säng.
– Jag visste att han inte hade fått i sig så mycket mat under dagen, så jag tog med mig lite frukt, kexchoklad och sugtabletter från lägenheten och knöt fast påsen på sängen så de säkert skulle se den. Jag trodde först personalen skulle bli arga för att jag knöt fast den där, säger han och skrattar.

Tvärtom. Kort efter händelsen publicerade en sjuksköterska på lasarettet ett inlägg i en grupp för Svalövsbor på Facebook:
”En ung man, Alex, följer med sin vårdtagare hela vägen, från vårdtagarens hem till akuten, där jag jobbar. Så mån om och full av respekt för hen… Jag är så stolt och glad över vår personal, den inställning de har till vårdtagarna. Allra mest stolt är jag över Alex, du ger mig hopp om framtiden i sjukvård och omsorg. Tack!”
Inlägget har fått över 100 gillarmarkeringar och i kommetarsfältet hopar sig kommentarer som ”Heja Alex” och ”Jag hoppas du blir min vårdare en dag”.
Från kommentarer på nätet har inlägget spridit sig och Alexander har fått uppmuntrande positiva kommentarer från chefer, privatpersoner och kollegor. Trots att det har bidragit till en ökad arbetsglädje och en ökad hunger för yrket så tycker Alexander Persson egentligen inte att just han gjorde en speciellt stor insats.

– Det är mitt jobb. Jag var inte stora delen utan det var alla runt omkring. Min kollega Caroline Holm till exempel som jobbade över den kvällen och kom och hämtade mig på lasarettet efteråt. Det viktiga är att alla får veta att det är vi tillsammans, sjuksköterskor, vårdbiträden och undersköterskor som gör det här, säger han.
– Huvudsaken är ju att vårdtagaren blir nöjd, flikar hans mamma Susan Persson in.
Hon är själv undersköterska och den som föreslog för sin son att utbilda sig till undersköterska.
Alexander Persson håller med.
– Mer än så är det inte. Människovärdet finns kvar oavsett ålder. De äldre ska få den respekt och hänsyn som de förtjänar, säger han.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation