En lägenhet på Hovslagaregatan i Trelleborg utsattes för ett sprängattentat natten mot fredagen. Ett flertal personer i staden larmade polisen efter att de hört en kraftig explosion. Foto: Drago Prvulovic/TT

Ny nattlig explosion i Trelleborg

Trelleborg För andra natten på tre dygn har en detonation briserat i centrala Trelleborg. Den här gången var det mot ett bostadshus.
– Vi ser inget samband mellan de två händelserna, säger polisen informatör Nils Norling.

I onsdags natt kastades en handgranat in i ett socialkontor med materiella skador som följd.
Och natten till fredagen utsattes en lägenhet på Hovslagaregatan för ett attentat sedan något som detonerat kastats mot lägenheten. En mamma och hennes barn befann sig i lägenheten när detonationen skedde, men de har inte ådragit sig några skador.
– Lyckligtvis så har inga personskador rapporteras. Däremot har rutor på lägenhetens skadats av föremålet som kastats mot lägenheten och landat på altanen utanför, berättar polisens informatör Nils Norling
Det var strax efter klockan ett som polisen fick larm om händelsen.
– Vi fick in flera samtal om en hög smäll på platsen. Efteråt säger den målsägande kvinnan som var i lägenheten att hon såg ett kraftigt ljust sken under händelsen, säger Nils Norling.

Under natten spärrade polisen av platsen en teknisk undersökning genomfördes.
– Enligt den första bedömningen från platsen är det inte en handgranat som detonerat. Spår har säkrats men vad exakt som detonerat får vi skicka iväg på analys för att få svar på, berättar Nils Norling.
Senare under fredagen kunde det konstateras av den tekniska undersökningen att det som har orsakat smällen är någon form av fyrverkeripjäs.
– Det finns olika typer av fyrverkeripjäser och vi vet ännu inte hur stor den var. Det blev en stor smäll som hördes i hela Trelleborg, säger Nils Norling.
Enligt polisen finns det ingen känd hotbild mot någon på den aktuella adressen. Polisen ser heller inget samband mellan nattens detonation och den detonation som skedde mot Socialkontoret på Östergatan under natten till onsdagen.
– Inte heller ser vi något samband med de explosioner som ägt rum i Malmö på sistone, säger Nils Norling.

Under fredagen var utredande poliser på plats i området för att knacka dörr i närområdet och den målsägande kvinnan ska förhöras.
– Mer än så kan jag inte berätta om utredningen i nuläget, säger Nils Norling.
På platsen efter sprängningen ligger bråte på marken och glas från krossade fönsterrutor. Och en sådan här händelse påverkar även grannar och personer boende i området. Några är skakade av händelsen.
– Man förstod direkt att det inte var fyrverkerier det handlade om, säger en person som bor i närheten.
Han blev vittne till smällen när det hände.
– Vi har en nyfödd och det blir lite svårt med sömnen. Plötsligt small det och jag såg ett rökmoln komma från platsen. Det är obehagligt att det hände så nära, inte minst när man har barn hemma.
Under fredagsförmiddagen knackade polis dörr i området och de krossade fönsterrutorna till bostaden blev utbytta.
Nu vädjar polisen till allmänheten om hör av sig om det har sett eller hört något på Hovslagaregatan.
– Vi är väldigt angelägna om att få in observationer från området och intresserade av alla aktiviteter i området i natt. Minsta detalj kan vara intressant för oss i en utredning. Om någon har sett någon lämna platsen på bil, cykel eller moped. I vilken riktning körde de, alla sådana vittnesmål kan spela stor roll i fortsatta arbetet av utredningen säger Nils Norling.
Det finns ännu ingen misstänkt gripen för sprängningen.

Inte heller någon misstänkt finns till handgranatsattacken på Östergatan mot socialens kontor.
– Nej det finns ingen skälig misstanke mot någon, säger Ann-Christine Sjöbeck på polisen i Trelleborg som är förundersökningsledare i ärendet.
Utredningen fortsätter nu genom att gå igenom vilka som skulle ha en anledning att utföra attacken.
– På socialkontoret är man säkra på att den inte finns någon hotbild mot dem, säger hon.
Under torsdagen knackade man dörr i området.
– Det gav ingenting. Det finns inte så många bostäder i området. Dessutom åskade det under natten, den kan ha påverkat, säger Ann-Christine Sjöbeck.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation