Sara Dynesius i mitten leder stickkaféet på Stella dagcentral. Inger Jönsson är här för första gången medan Hannely Nilsson varit med tidigare.
Gulli Fyhr stickar de här figurerna och säljer dem till förmån för Min stora dag.
En tröja med mönster växer fram på stickkaféet. Det är också populärt att sticka vantar, sjalar och mössor. När deltagarna varit flitiga en stund är det dags för fika.

Populärt stickkafé på Stella dagcentral

SVEDALA På Stella dagcentral kopplar flera damer av med att sticka.
Sara Dynesius leder stickkaféet där alla småpratar medan olika alster växer fram.

Händerna går snabbt fram och tillbaka vid bordet där damerna sitter och stickar. Herrar är givetvis lika välkomna men det har inte dykt upp någon den här dagen.

– Jag gick förbi här i dag och passade på att titta in, berättar Inger Jönsson. Det är första gången som jag är med.
Hon har handarbetat mycket i sina dagar och virkar gärna.
– Jag håller på att göra små blommor som ska pryda en virkad trädgård som jag gjort. Tidigare har jag virkat figurer och en hönsgård.

Stickkaféet leds av Sara Dynesius som är vikarie på dagcentralen.
– Vi har nog träffats en fyra gånger i sommar, berättar hon. Jag har stickat sedan jag var liten och tycker att det verkar vara inne att sticka just nu. Många vill sticka raggsockar, mössor och mönsterstickade vantar. Sjalar med hålmönster är också populärt.
– Det är bara att komma hit om man vill vara med.
Hannely Nilsson håller på att sticka en tröja och tar gärna fram ett handarbete när hon tittar på tv. Gulli Fyhr stickar en pläd av restgarner. Det visar sig att hon har massor av sådana.

– Jag stickar även figurer som är mer än en halvmeter höga. Jag har gjort sådana i 35 år. När mitt barnbarnsbarn blev sjukt i en hjärntumör ville jag börja skänka pengar till förmån för dem som är sjuka. Nu ger jag alla pengar som kommer in från försäljningen till Min stora dag.

Stiftelsen Min stora dag hjälper sjuka barn att få komma ut och göra olika saker och vara med om roliga upplevelser. När Gulli Fyhr lämnat iväg sina figurer får hon alltid ett tackbrev.
– Det är rogivande att sticka, avslutar hon.
– Jag måste ha något i händerna, förklarar en annan.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation