Sofia Rågenklint. Arkivbild

Första hjälpen till Ystad

ystad Med målet att göra Sverige lite friskare kör ”Första hjälpen-bussen” runt Sverige med ett läkarteam redo att ta sig an invånarnas åkommor. Det är SVT som spelar in ett program och på måndag stannar bussen i Ystad.

Programmet Första hjälpen går ut på att vem som helst ska kunna besöka bussen och få hjälp med diverse sjukdomar. Antingen genom att bara gå dit eller så kan patienterna boka tid på SVT:s hemsida.
Bussen har tidigare varit i Visby och programledaren Sofia Rågenklint berättar att både patienterna och läkarna varit mycket positiva.
– Med tanke på köerna som kan vara till vårdcentralen har vi fått mycket god respons. Och läkarna tycker att det är skönt att de har tid att sitta ner med patienterna, säger hon.
I bussen sitter ett läkarteam på fyra personer med olika kompetenser. Nasim Farokhnia är specialist i internmedicin, Magnus Eriksson är allmänläkare, Caroline Rydmarker är kirurg och läkare med traumainriktning och Sebastian Bruhn är allmänläkare.
Hitintills har läkarna behandlat bland annat ryggont och sömnproblem samt opererat bort födelsemärken.

Sofia Rågenklint intervjuar patienterna och följer deras besök hos läkarna. Hon berättar att flera möten berört henne mycket.
– Jag träffade en man som fick diagnosen malignt melanom för nio år sedan. Vi pratade om hans resa, rädslan över att sjukdomen ska komma tillbaka och att inte veta om han får se sina två barn växa upp.
Men det är inte bara bussens besökare som får hjälp av läkarna. Även Sofia Rågenklint kommer att få sin hälsa undersökt.
– Jag kommer att få göra ett DNA-test för att se vilka sjukdomar jag riskerar att drabbas av, säger hon och berättar att det känns skrämmande.

Första hjälpen-bussen stannar i åtta olika städer. Sofia Rågenklint säger att första inspelningen gick bättre än väntat.
– Jag trodde att utmaningen skulle vara att få folk att våga berätta om sina åkommor. Men det har inte varit något problem. Vilket jag tror beror mycket på våra läkare som är sociala, vänliga och lugnande.
Nu ser hon fram emot att träffa Ystadsborna. Bussen kommer att stå på Stortorget i Ystad på måndag från klockan 15.30 till 17.30 samt på tisdag mellan klockan 12 och 14.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation