Vid nästan 50 års ålder tar Madeleine Arderup en paus från tjänsten som rektor på Emiliaskolan. – Jag vill ge samma råd till yngre. Att stanna av och göra det man drömt om. Det är möjligt och man behöver inte vara miljonär, säger hon. Foto: Tobias Lagerholm

Rektor tar ryggsäcken till fjärran östern

Höör Under fem år på den snabbt växande Emiliaskolan har allting gått i 190 knyck för rektorn Madeleine Arderup. Nu tar hon en paus för att resa, lyssna och reflektera.
– Det är viktigt att stanna upp och göra det man drömmer om, säger hon.

Madeleine Arderup har arbetat på Emiliaskolan i tolv års tid. Först som lärare och de senaste fem åren som rektor. Men planen var aldrig att hamna inom skolväsendet.
– Jag hade pluggat humanekologi, språk och mänskliga rättigheter. Det sistnämnda hade jag tänkt doktorera i. Men så saknades en vikarie på Emiliaskolan där mina barn gick. Jag blev tillfrågad och tackade ja. Och jag älskade det.
Några år senare blev Madeleine Arderup rektor och sedan har det rullat på. I de nya lokalerna ute vid Fogdarödsområdet har Emiliaskolan kunnat expandera. Antalet elever har gått från 106 till 170 på fem år.

Något som också blivit en utmaning för personalen. Inte minst administrativt. Så kom en förfrågan från döttrarna som nu blivit vuxna om att packa ryggsäcken och resa iväg. Sagt och gjort. Madeleine Arderup har nu tagit tjänstledigt för att se världen eller åtminstone en del av den.
– Vårt fokus på resan blir kvinnor och barn och temat blir ”Att vara i världen”, säger hon.

I oktober lyfter flygplanet mot Katmandu och Nepal. Där ska Madeleine Arderup träffa tibetanska flyktingar för att lyssna in sig på deras situation. Hon hoppas också hinna med att vandra bland Himalayas berg.

Sen går rutten till Indien och Dehradun där resesällskapet ska träffa ursprungsbefolkningen som helt lever i skogen.
– De kallas för Van Gujjarer. Problemet har varit att de saknat skolundervisning. Men tack vare att bland annat Emiliaskolan lagt medel erbjuder indiska staten i dag lärare till samtliga stammar, berättar Madeleine Arderup.
Det blir också ett besök på Andamanerna i södra Indien vars folk blev hårt drabbade av tsunamin.

– Till sist avslutar vi på Nya Zeeland där vi ska bo och jobba på olika ekologiska gårdar. Sedan blir det lite semester innan vi åker hem i februari, säger Madeleine Arderup.
– Hur kan du bara ta ett år så där frågar mina vänner och bekanta. Men jag tror att jag alltid gjort så i livet. Att ta sig ut i landsbygden och sätta sig in i en ny kultur. Det är fantastiskt, säger hon.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation