Alfred Botvidsson visar två nykomna hallonkunder tillrätta och förklarar hur plockningen fungerar. Foto: Nina Eggerth
Maria Nilsson är elfte generationen på Eriksgården.
Här kan man äta bland annat bärbuffé. För barnen finns lekhörna vid uteserveringen.
Efter plockningen betalar man för hallonen i den lilla ”lådan”.

Framåt för bärgård

Sjöbo Att äta och plocka bär är ett populärt nöje. På Eriksgården serverar man bärbuffé med bär från den egna tunnelodlingen. Just nu drar också hallonplockningen folk.

Inne en av de många vita odlingstunnlarna plockas det för fullt.
Hallonbuskarna är höga och fulla av bär. Alfred Botvidsson förklarar hur det funkar för ett par kvinnor, som ger sig in i en bärtunnel.
– Nu är det säsong för hallon. Jordgubbar har vi fortfarande, men bara i serveringen. Vi har remonterande sorter, som blommor om, men självplockningen av dem är över, förklarar Maria Nilsson, som driver Eriksgården tillsammans med sambon Rickard Bergkvist.

De är nöjda med sommaren, som har gett dem tredubbelt så många besökare i restaurangen jämfört med förra året.
– Det har varit ett stort uppsving för bärbuffén i sommar och vi fortsätter förhoppningsvis med den hela september. Förutom jordgubbar innehåller buffén hallon, blåbär och björnbär samt bland annat glass.
Maria Nilsson trodde att antalet besökare skulle gå ner lite nu i augusti, men det fortsätter komma mycket folk varje dag.

Hon är elfte generationen på gården. I fjol tog hon och sambon över ansvaret på heltid efter hennes föräldrar, som började med jordgubbsodling på 1980-talet vid sidan om spannmålsodlingen.

Med tiden utökades jordgubbsodlingen. Tillsammans med sin två systrar startade Maria Nilsson gårdsbutiken 2009 följt av restaurangen året därpå. Den ena systern är kvar i verksamheten.
Att odla i tunnlar har fördelen att man jämnar ut säsongen så att den börjar tidigare och slutar senare och inte har några stora toppar.
Metoden är vanligare i bland annat England och Tyskland.

– Här på Eriksgården började vi med odlingstunnlar för cirka tio år sen. Det finns fler svenska odlare som har samma metod, även om de inte är så många.
Till sin hjälp har de till stor del polsk arbetskraft. Under högsäsong finns 60-70 personer från Polen som arbetar på gården.
Nu går Maria Nilsson och hennes sambo och funderar på hur de ska fylla höst och vår med mer verksamheter.
– Vi har lite funderingar.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation