Pigge Lindén (mitten) var konfirmationsledare för Marie-Louise Andersson, och Bengt-Åke Berg för 50 år sedan.
Rasmus Lindberg med barnen Erik, Lovisa och Oskar på Göransbergs Scoutgård som firar 60-årsjubileum i år. Foto: Stina Sandström
En del av Göransborgsstifelsens styrelse utanför scoutgården.
Marie Wetterberg och Karin Wetterberg har båda gått på konfirmationsläger på Göransborg och tittar här på de gruppfoton som togs i slutet på deras månad.

Jubileumsfirande på scoutgård

Tjörnarp För 60 år sedan byggdes Göransborgs scoutgård och än i dag används den flitigt både till scoutaktiviteter och till konfirmationsläger. Under söndagen firades jubileet med en heldag på gården.

Uppe på en kulle i den idylliska skånska naturen står Göransborgs scoutgård. Huset byggdes år 1955 och under söndagen firades gårdens 60-årsjubileum.
– Det finns så otroligt mycket minnen i den här kåken, säger Pigge Lindén som var ledare på konfirmationslägret för flera år sedan.

Varje sommar anordnas ett populärt konfirmationsläger som kombineras med scoutaktiviteter. Ungdomarna bor då på gården i en månad.
– Det brukar vara mycket gråt när de ska skiljas åt efter en så lång tid tillsammans, säger Bosse Malmström, ordförande i Göransborgsstiftelsen.
Under söndagens firande träffade Pigge Lindén sina två före detta konfirmander, Marie-Louise Andersson och Bengt-Åke Berg, som kommit för att besöka gården igen. Det var nu 50 år sedan de konfirmerades på Göransborg.
– Det var väldigt spännande för en 14-åring att umgås med pojkar här eftersom det var mer uppdelat förr, säger Marie-Louise Andersson.
Båda två har varit mycket på gården utöver lägret.
– Man inser i efterhand hur mycket detta stället har betytt för en. Scouting handlar mycket om värderingar och människosyn, säger Bengt-Åke Andersson.
– Det handlar om ledarskap vilket jag har haft stor nytta av senare i livet, säger Marie-Louise Andersson.

Det är med kärlek i rösten som besökarna pratar om scoutgården och mycket minnen kommer tillbaka när de går runt i huset.
– Det är så mycket äventyr som man gjort här, säger Bosse Malmström som även han varit scout och spenderat mycket tid på gården.
Ett av rummen har blivit ett nostalgirummet. Där står familjen Wetterstrand och tittar på de gamla gruppfotona från konformationslägren som hänger på väggarna. De har hela familjen konfirmerat sig på Göransborg.
– Det här stället kommer alltid finnas kvar, säger Karin Wetterberg.
Under söndagen fanns det också möjlighet att se filmer och bilder från scoutgården genom tiderna och att få mer kunskap om historien bakom gården.
– Det är många som brukar komma tillbaka hit genom åren och det är en sådan gemenskap, säger Bosse Malmström.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation