Titiyo.
Little Jinder.
Bo Sundström.
Magnus Carlsson.

De spelar på Stormvarning

Nöje Titiyo, Rebecka Törnqvist, Little Jinder, Magnus Carlson från Weeping Willows, Loney Dear, Goran Kajfes och Nino Ramsby. Det är bara några av artisterna som uppträder på Stormvarnings konsert på Malmöfestivalen för att lyfta klimatfrågan.

Stormvarning, som är en ideell förening, ordnade sin första stora offentliga konsert med forskare och artister i Vitabergsparken i Stockholm förra året. Då kom över 3 000 personer.
– Nu hoppas vi kunna nå 5 000 personer i Malmö, det är vad Posthusscenen har kapacitet för, säger projektledaren och tidigare Malmöbon Sophia Ersson.
Anledningen till att konserten hålls i år är för att man bland annat vill uppmärksamma allmänheten på FN:s klimatkonferens COP21, som äger rum i Paris i december.
– Då sker slutförhandlingarna för ett nytt internationellt klimatavtal. Världens ledare har kommit överens om att vi måste minska utsläppen av koldioxid, men man har inte enats om vilka som ska stå för vad. Det här är en politisk fråga som kan gå åt olika håll och vi, allmänheten, måste visa att vi vill verkligen vill se en förändring.

Varför hålls konserten just i Malmö?
– Vi vill lyfta klimatengagemanget över hela landet. Men Malmö är extra intressant eftersom att staden är sårbar för stormar och havsnivåhöjning. Den typen av översvämningar som inträffade i Malmö förra året kommer att bli allt vanligare ju mer klimatet förändras. Malmöborna får redan nu evakueras när det blir storm. Enligt Länsstyrelsens analyser kommer över 23 000 bostäder att ligga i riskzonen om havsnivån stiger en meter. Men det här kommer våra talare förklara på ett mer adekvat sätt, säger Sophia Ersson.

På konserten på Malmöfestivalen medverkar Titiyo, Rebecka Törnqvist, Little Jinder, Magnus Carlson (Weeping Willows), Loney Dear, Isabella Lundgren, Bo Sundström (Bo Kaspers), Goran Kajfes och Nino Ramsby. Konferencier är Tomas Andersson Wij. Mellan uppträdandena kommer fyra forskare och entreprenörer att tala.
– Med hjälp av artisterna hoppas vi kunna nå en bred publik och framför allt folk som inte är typiska aktivister. Om man blir berörd av musiken och hela arrangemanget kanske budskapet stannar kvar lite längre och når lite djupare. Vi hoppas att folk ska börja fundera och prata mer om klimatförändringarna.
Konserten är på en och en halv timme och varje artist gör en-två låtar.
– Det blir några duetter och även några överraskningar, säger Sophia Ersson.

Sångaren Magnus Carlsson säger att han tyckte att klimatkonserten var en självklar sak att ställa upp på. Han medverkade även på den som hölls i Stockholm i fjor.
– Man vill ju hjälpa till att belysa klimatfrågan, som alltid blir undanskuffad – även i valrörelsen. Man tycker att den är för stor och krånglig, men klimat och miljö är ju grundförutsättningen för liv, säger han och medger att han blivit mer miljömedveten sedan han blev pappa.
– Man tänker mer på vad barnen ska växa upp i för jäkla värld. Då blir de här frågorna extra viktiga och det känns helt sjukt att frågan inte debatteras mer och att politikerna inte tar mer kraftfulla beslut.
Förutom att själv försöka tänka på miljön till vardags, stöttar han flera föreningar, bland annat Världsnaturfonden.
– Med bandet gör vi även en del konserter för att samla in pengar till olika miljöprojekt, bland annat för att rädda Östersjön. Och snart även för ett projekt för att rädda insjölaxen.

Bandet som kompar artisterna består av bland andra kapellmästaren Carl Bagge, som turnerat världen över med både jazzmusiker och popartister som Robyn och Kleerup, saxofonisten, flöjtisten och violinisten Nils Berg, som annars spelar med Håkan Hellström och sångaren, gitarristen och soloartisten Peter Morén, kanske mest känd från bandet Peter Bjorn and John.

Spelar artisterna gratis?
– Nej, det gör de inte. Så länge gratis betyder minus. Men det här är inte deras största inkomstkälla för året om man säger så. Det ligger definitivt mer goodwill och hjärta i det här än gage, säger Sophia Ersson.
Konserten finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse med stöd av ”Klart vi kan”-stipendiet från SPP.

Vad hoppas du att publiken ska ta med sig från konserten?
– Mer kunskap om vad klimatfrågan handlar om, att vi är många som bryr oss och att vi fortfarande kan påverka situationen. Och såklart minnet av väldigt bra musik.
Stormvarning kan du se på Malmöfestivalen den 19 augusti på Posthusscenen klockan 17.30-19.

Webb-tv kultur