Kontraktsvård mot missbruk för tjuv

LÖBERÖD/ESLÖV/HÖRBY En 39-årig Kristianstadsbo döms till kontraktsvård för sitt missbruk för stölder och häleribrott han begått i Hörby och Löberöd.

Mannen har varit heroinmissbrukare i 20-år. Han lovar nu att underkasta sig vård på ett behandlingshem som innebär avhållsamhet från droger och alkohol. Om han missköter sig väntar fängelse. Lunds tingsrätt gör bedömningen att de brott han fälls för den här gången förtjänar ett fängelsestraff på fyra månader.
39-åringen förekommer 43 gånger i polisens belastningsregister. Han förlorade i fjol sin plats i ett metadonprogram eftersom han tog narkotika vid sidan av behandlingen. Nu får han en ny chans till substitutionsbehandling kombinerat med samtalsterapi,

Mannen befinns skyldig till sex brott. Det handlar om stölder, försök till stöld, häleri, olovlig körning och narkotikabrott bland annat.
I tingsrätten påstod han att han på grund av narkotikapåverkan, inte mindes något om de flesta av händelserna han nu döms för. Han greps 4 juli i Löberöd och Lunds tingsrätt konstaterar att det finns en hel del som talar för att han och några kumpaner där försökte göra inbrott i kommunala byggnaden Haralds lada den aktuella dagen. Det finns vittnen med uppgifter som talar för att mannen hade sällskap av ett par, tre andra personer på platsen, men det har man inte lyckats bevisa.
39-åringen sniffades upp när han gömde sig i en buske intill Haralds lada. Han fälls däremot för stölder ur två garage i Löberöd. Ena gången såg ett vittne honom och pekade ut honom i rätten. Vid andra tillfället hittades stöldgodset, bland annat en verktygslåda och diverse verktyg, i hans bil och i en ryggsäck som han bar på.
Lunds tingsrätt fäller honom för dessa brott.
Däremot får han tillbaka andra verktygslådor, motorsågar, vinkelslip och en yxa som poliserna hittade i hans bil. Åklagaren påstod i sitt åtal att detta var stöldgods, men rätten tycker inte att åklagaren bevisat detta. Efter att ha gripits i Löberöd men försattes på fri fot direkt.
Dagen därpå, 5 juli, greps han igen, den här gången i Gummarp utanför Hörby.
Han fälls nu för att ha brutit upp ett förråd och stulit gräsklippare och grästrimmer där samt en vinkelslip och stereon i en bil som stod parkerad vid förrådet, samt stölder ur en van i närheten.

Han fälls också för att ha stulit en gasolvärmare, en hundbur och ytterligare två bilstereo som poliserna fann i hans bil. 39-åringen stal vidare en lövblåsare ur en verkstad som tillhör Hörby församling. Där hittade poliserna DNA som band honom till brottet.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation