Ett av arrangemangen i årets Sommarlund var förra veckans konsert i Dalby Stenbrott där P-Floyd spelade inför tusentals människor.

Sommarlund slog nytt publikrekord

LUND När Sommarlund avrundade årets säsong med dubbelkonsert i Stadsparken kunde man konstatera att arrangemangen sammanlagt haft minst 44 000 besökare vid en första överslagsräkning. Det är 2 000 fler än förra toppnoteringen från 2013.

– Det känns jättekul! Innan sommaren gör vi alltid en uppskattning av hur mycket publik varje enskilt arrangemang kan tänkas dra. Vi är glatt överraskade av att vi passerat många av de siffrorna med råge, trots att de flesta av våra arrangemang äger rum utomhus och vädret inte varit det bästa, säger Johannes Björk, projektledare för Sommarlund.
– Det är ett kvitto på att Lundaborna verkligen tagit Sommarlund till sina hjärtan, säger Johannes Björk.
Endast ett arrangemang blev inställt, prova på capoeira i Dalby den 9 juli, på grund av regn. Några arrangemang blev inflyttade, bland annat konserten med Rigmor Gustafsson den 25 juli som fick förläggas på Lunds stadsteater istället för i Kulturens park.
– Det var en del som knorrade vid insläppet eftersom det just då var strålande solsken, men när konserten var slut och publiken insåg att det hade spöregnat och åskat en stund var de flesta tacksamma över att vi flyttade in, säger Petra Carlsson Thyrvin, Sommarlundssamordnare.
En av årets nya spelplatser, Amfiteatern i Bjeredsparken vid kommunhuset Kristallen, etablerade sig snabbt hos publiken. Sammanlagt 1 800 personer såg sex arrangemang där, allt från slapstickföreställningen La Cuisine till konsert med Rejoice Gospel Choir.
Konserterna i kyrkorna var också en nyhet för i år som togs emot väl av publiken. Det var däremot inte försöket att ta succékonceptet med dansbana och olika prova-på-dans från Stadsparken till fler platser i kommunen.
– Utomhusbaden erbjöd kanske inte rätt inramning och här tror vi att även vädret spelade in. Vi fick inte till det där picknickhänget runt om dansbanan som brukar uppstå i Stadsparken, säger Johannes Björk.
– Annars har alla arrangemang på vita scenen varit väldigt populära. Och barnarrangemangen förstås! De är alltid välbesökta, säger Johannes Björk.
Avslutningskonserterna med Albin och Nisse Hellberg den 9 augusti drog sammanlagt nästan 6 000 till Stadsparken. (SkD)

Senaste nytt omLund

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation