Två män döms för misshandel

Eslöv Efter en kväll på krogen blev det slagsmål på Stora Torg i centrala Eslöv. Två män slog ner en tredje så att denne förlorade medvetandet.
Nu döms en 26-årig man till sex månaders fängelse och en 20-årig man till samhällstjänst.

Den 28 juni larmades polisen om ett slagsmål på Stora Torg i Eslöv. Enligt anmälaren hade tre personer slagits varav en låg kvar på marken. Polisen kom till platsen och hittade en 19-årig man liggandes på en trottoar. Han var misshandlad och blödde från ansiktet.
Inga gärningsmän fanns kvar på platsen men polisen fick kontakt med två vittnen som kunde uppge två män de sett. Redan senare på förmiddagen gjorde polisen husrannsakan hos männen som sedan anhölls och var frihetsberövade i fyra dagar.

Vid rättegången berättar den misshandlade 19-åringen att han hade varit på olika restauranger runt torget i Eslöv och blivit rejält berusad. Efter att restaurangerna stängt hade han stannat kvar på torget och pratat med en flicka.
Enligt den unge mannen kan han ha sagt något otrevligt till flickan och kom då i ordväxling med två män. Därefter small det till och 19-åringen tror att han fick en spark i huvudet men förlorade sedan medvetandet.
Efteråt hade 19-åringen en blåtira, bulor i huvudet, en snedställd näsa, en skada på ena handleden och några flisor avslagna från framtänderna. Han hade även huvudvärk några dagar därefter och fick operera näsan.

De två männen, som polisen anhållt, uppger i rätten att de under samma kväll träffades och roade sig i Eslöv på restauranger runt Stora Torg. 20.-åringen berättar att 19-åringen varit oförskämd mot flickan och kallat henne för ”hora”. När han hade försökt prata förstånd med 19-åringen hade denne blivit aggressiv och ställt sig panna mot panna med honom varav 20-åringen puttade iväg den yngre mannen.
20-åringen hävdar sedan att han i självförsvar sparkade mot 19-åringens ben. Han säger att han tror att 26-åringen sedan var framme och sparkade mot mannens huvud en gång.
26-åringen nekar till att han skulle ha deltagit i några våldshandlingar.

I förhör med de två vittnena berättar den ene att den 19-årige mannen gick fram till 20-åringen och började ”mucka”. Någon på torget ska sedan ha sagt till honom att ”det kommer att smälla snart”.
Samma vittne uppger att det var 20-åringen som sparkade mannen i ansiktet medan det andr avittnet säger att det var 26-åringen. De uppger alltså olika gärningsmän vilket, i kombination med att de båda var berusade, förlorar vittnesuppgifternas styrka.
Tingsrätten i Lund anser att trots de svagheter som finns, har vittnena varit tydliga med att de tilltalade är de enda som angripit 19-åringen.
Den 20-årige mannen finns sedan tidigare i belastningsregistret för ringa narkotikabrott men det framgår i en personutredning att mannen har ordnat upp sin tillvaro och tagit avstånd till narkotika. Därför döms han till villkorlig dom med 120 timmar samhällstjänst.

Den 26-årige mannen dömdes 2013 för grov misshandel och övergrepp i rättssak till ett och ett halvt års fängelse. Hans prövotid hade inte gått ut när misshandeln på torget inträffade. Enligt frivården lever 26-åringen under oordnade förhållanden och i kombination med återfallssituationen döms mannen till sex månaders fängelse.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation