Här skördas raps i Vallösa.
Christer Andersson rapsodlare på Ängamöllan.
22-årige maskinföraren Emil Jönsson har fullt upp att göra med raps sedan förra veckan.
Raps i Vallösa.

Höstraps skördas för fullt på Söderslätt

SKURUP Lantbrukare i Skurups kommun är i full gång med att skörda raps. Christer Andersson startade i torsdags förra veckan och avslutar i dag arbetet med att skörda omkring 500 ton raps på 125 hektar

– Det blir en medelskörd för mig i år, cirka 3,5 till 4,5 ton per hektar, det har varit för lite sol, säger Christer Andersson på Ängamöllan.
Han är uppväxt på gården, han började som egen lantbrukare 1990. Han satsar på höstraps som de flesta andra rapsodlare i Skurup. Han odlar också vete, korn och sockerbetor och bedriver grisuppfödning.
– I år får jag mellan 3,15 och 3,25 kronor per kilo raps, säger han.

Han torkar själv all raps före leverans till fabriken i Karlshamn som bara tar emot torkad skörd och den processas direkt till olja 0ch rapsmjöl, ett proteinrikt foder för grisar och kor som ersätter importerad soja.
Många levererar rapsskörden till någon av lantmännens lokala siloanläggning där skörden torkas mot en avgift.
– Jag kör fyra årig växtföljd, efter raps blir det korn och därefter vete, säger han. De ger sämre betalt än raps per kilo, säger Christer Andersson.

Han berättar att han sår höstraps i augusti så att växten kan etablera sig i tid till vintern. På så sätt lägger han grunden till en god rapsskörd, förutsatt att vädret gynnar plantan med en mild vinter och en solig sommar. Han sår rapsen med ett jämt avstånd, cirka 2-4 kg per hektar, så att de ska växa på bredden och därmed bli tåligare mot frost. Om rapsen står för tätt växer de på höjden och blir känsligare för vind och kyla.
– Det absolut viktigaste för bra skörd är såtiden, säger agronom Albin Gunnarsson på Svensk Raps. I Skurup gäller det att så mellan den 15 och 20 augusti för att rapsen ska få tid att etablera sig inför vintern.

Christer Anderssons maskinförare, den 22-årige Emil Jönsson, tröskar omkring 30 hektar på en dag. Han fyller tanken bakom tröskan med 7-8 ton raps på cirka 30 minuter.
Han utbildade sig på Bollerups lantbruksgymnasium och jobbar sedan tre år med lantbruk.
– Jag trivs mycket bra med jobbet, man tröttnar inte, för det är ett omväxlande jobb, säger han medan han styr med säker hand den stora tröskan fram och tillbaka över rapsfältet med skärbordets knivar som skär av de omkring två meter höga stråna cirka en decimeter över marken i Norra Vallösa.
Den moderna tröskan på cirka 15 ton är så väl isolerad att det är svalt hytten trots att det soligt och varmt, och det går att prata i normal samtalston trots att maskinen väsnas en hel del utanför.
– Förra året kunde vi börja skörda redan den 22 juli. Det var en varmare sommar i fjol. Raps behöver mycket sol, påpekar han.

Per Erik Holmgren, växtodlingsrådgivare på Hir Skåne, utgår ifrån att den skånska rapsskörden blir bra i år.
– Det verkar bli 4 ton per hektar, lite bättre än i genomsnittet, den milda vintern har gjort sitt, och priset blir hyggligt, cirka 3,30 kr per kilo, bättre än i fjol då vi fick 2,60 kr per kilo, säger han.
Rapsskörden startade omkring en vecka tidigare i Kristianstad, Ystad och Simrishamn än i Skurup, men omkring två veckor senare än förra året som gav en rekordstor skörd. Rapsen skördast oftast tidigast på Österlen.
– Ett varmare, torrare klimat och lättare sandjordar gör att man kan starta tidigare, säger Per Erik Holmgren.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation