Vanstadvägen 7 Äsperöd Sjöbohem
Köket i Tolånga gamla skola.
Samlingslokal i Tolånga skola.
Morgan Johansson, Ingmar Persson och Lars Lundberg.

Miljoninvestering i sex samlingslokaler

Sjöbo Länge visste inte kommunen vad de skulle göra av de gamla skolorna och klubbhusen i byarna. Samtidigt gnagde tidens tand. Nu väljer Sjöbohem att satsa 13,9 miljoner kronor på rusta upp lokalerna – för att de ska kunna fortsatta att användas av byborna.

– Vi har som krav att vi ska vara till nytta för samhällsinvånarna i kommunen, det här är ett sätt för oss att leva upp till det, säger Sjöbohems Vd Morgan Johnsson som sitter nerslagen i ett gammalt klassrum i Tolånga skola.

Inte mycket har förändrats i lokalerna sedan skolverksamheten bommade igen. Den vita färgen har börjat gulna och plastmattan är sliten. Samma sak gäller lokalerna i Röddinge, Beritslund, Äsperöd, Klasaröd och Lövestad. Underhållet har halkat efter då man inte vetat vad det skulle bli av de gamla lokalerna.
– Det har inte varit helt självklart att vi skulle behålla dem, men nu har vi resurserna, säger Ingmar Persson, Sjöbohems vice ordförande.

Redan nu används lokalerna gratis av föreningar och byalag som ska ha möten. Privatpersoner som vill ha fest och föreningar som vill bedriva kommersiell verksamhet får hyra för en billig peng.
Och så kommer det fortsätta, även om standarden höjs, intygar Morgan Johnsson.

För lokalerna ska behållas och renoveras. Inredningen ska ses över och nya fönster, kök och golv sättas in.
– Det ska renoveras så att det passar dagens verksamheter, säger Morgan Johnsson.
– Det ska också bli tillgängligt för folk som är handikappade, det ligger i tiden, att det ska vara anpassat för alla, säger Ingmar Persson.

Att satsningen görs nu beror på ett gynnsamt ränteläge som frigjort resurser. Samtidigt är det i linje med politikernas slagord om att skapa ”en levande landsbygd”.
– Det skapar bättre sammanhållning i bygden när folk träffas, säger Ingmar Persson.
– Vi har märkt att samlingslokaler är något som den yngre generationen också är intresserad av, säger Lars Lundberg, ordförande i Sjöbohem.

Enligt planerna kommer de första insatserna att göras hösten 2015 i Tolånga. Sedan följer de lokaler där behovet anses vara som störst. Men om tre år – 2018 ska alla sex föreningslokaler vara renoverade och utrustade med inventarier, som projektorer och serveringskuvert.
Förhoppningen är att en ny samlingslokal kommer till i de södra delarna av kommunen, som Sövde eller Blentarp. En del av kommunen som i dag helt saknar en samlingslokal.
– Det är ett uppdrag vi har fått från våra ägare, säger Morgan Johnsson.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation