En stor hög med hushållssopor brinner på ÅC i Sjöbo. Några meter bort finns en hög med metallskrot. Arkivbild

Polisen söker Metalltekniks vd för delgivning

Sjöbo Polisen söker ägaren till Malmö Metallteknik för att delge honom ett föreläggande efter den långdragna branden på återvinningen.
– Polisen har mer muskler att agera än vi. Vi har inte möjlighet att själva söka upp ägaren och lämna över föreläggandet, säger miljöinspektör Ingmar Närlid, Sjöbo kommun.

På måndagen förra veckan fick Sjöbo kommun tillbaka sitt rekommenderade brev med föreläggandet eftersom Metalltekniks ägare och vd Peter Fridh inte hade hämtat ut det. På torsdagen vände man sig till polisen för hjälp.
I föreläggandet begär kommunens miljöenhet in en rad uppgifter. De vill ha på svar på hur mycket avfall som fanns på anläggningen i Omma när branden startade den 5 juli samt vilken typ av avfall det var. Miljöenheten önskar också svar på vilka rutiner företaget kommer vidta för att minska risken för liknande olyckor i framtiden. Kommunen vill också ha uppgifter om hur mycket avfall som fanns på anläggningen vid samma tid förra året.
– Dessutom vill vi ha ett skriftligt förslag på en provtagningsplan för att undersöka om det har läckt ut gifter i marken kopplat vid branden eller släckningen. Den planen ska sedan vi godkänna innan man kan gå vidare med själva provtagningen, fortsätter Ingmar Närlid.
Metallteknik har fram till 1 september på sig att komma in med uppgifterna. Att ägaren inte har hämtat ut föreläggandet gör att processen bromsas upp en del, men 1 september står fast.
– Vi flyttar inte datumet. Hittar polisen inte ägaren innan dess fortsätter polisen söka honom. Jag vet inte varför han inte har hämtat ut föreläggandet. Han vet i princip vad som står i det eftersom han har diskuterat det med en kollega till mig.
Metallteknik har även blivit polisanmälda av kommunen i samband med branden. Företaget har enligt anmälan hanterat mer avfall än de har tillstånd till.
Den omfattade branden är nu släckt, men det har tagit närmare fem veckor. Den långa tiden beror på att räddningstjänsten inte fick tillåtelse att släcka branden eftersom det fanns risk att vatten skulle orsaka att farliga ämnen läckte ut i grundvattnet. Istället fick brandhärden brinna ut samtidigt som den bevakades.
Det stod snabbt klart att branden var allvarlig. ”Det värsta som hänt Sjöbo på 25 år”, har miljöinspektör Annika Jepsson sagt vid ett tidigare tillfälle.
Skånska Dagbladet har försökt nå Peter Fridh vid flera tillfällen utan att lyckas.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation