Lena Hillerström och Lotta Franchell står på gräsmattan utanför Jens Jacobsens hus och jobbar med garn. Temat för jubileet är ”händer i arbete”. Foto: Sarah van der Stad
Leopold Muckelbauer från Tyskland provar att nysta garn med Lotta Franchell.
Andy och Rosie Oldham från Fleet i England spelar memory på gräsmattan utanför butiken.
Lena Hillerström spinner garn av det ull som hon får av sina egna får.

Sätter händerna i fokus

Ystad Föreningen Konsthantverkarna i Ystad bildades för tio år sedan. Det firar de denna vecka genom att ta ut ateljén till innergården och visa upp arbetet bakom konsthantverken.

– Hur fungerar det här egentligen?
Raimo Nilsson från Staffanstorp står böjd över Lena Hillerströms spinnrock och lyssnar intresserat på hennes förklaring. Han är inte Konsthantverkarnas första besökare som är nyfiken på hantverket och Lena Hillerström berättar att det kan vara allt från femåringar till pensionärer som intresserar sig för arbetet. Hon är en av två ordförande i föreningen och arbetar främst med skinnsömnad. Hon tillverkar också sitt egna garn av den ull hon får från sina får.
– Jag använder allt från fåren. Jag syr och trycker i skinn men spinner också ull och väver, säger hon och berättar att hon även färgar sitt eget garn.
– Nu spinner jag ett entrådigt garn för att sedan spinna ihop det med ett annat. Det tar lite tid, men det är ganska meditativt. Och man får väldigt vackert garn. Man kan aldrig få två likadana garner.

Lena Hillerström är en av 13 medlemmar i föreningen Konsthantverkarna i Ystad. De håller till i Jens Jacobsens hus på Tvättorget där konstnärerna både tillverkar och säljer sina arbeten. Medlemmarna jobbar med allt från skinnsömnad och vävning till silversmide och brodering.
Lagom till 10-årsjubileumet vill de nu föra kunskapen vidare och under veckan kommer minst en konstnär i taget att hålla till ute på gräsmattan.
– Jag tror inte att det är så många ungdomar som stickar och håller på med konsthantverk. Det är det som är det djupaste syftet, att visa hur man gör, säger Lotta Franchell, även hon är ordförande i föreningen.

Hennes konsthantverk är att designa och sticka kläder. Hon berättar att många besökare gärna står och tittar när hon jobbar vid sin stickmaskin.
– Att jobba med en stickmaskin förenklar arbetet när man är designer. Då ser man resultatet snabbare än om man stickar för hand, säger hon och berättar att den stora tjusningen ligger i just designen.
– Det är kul att sätta ihop färger och få till en vettig skapelse. Det är det som driver en.
Temat för jubileumsveckan är ”händer i arbete”.
– Det är för att allt är handgjort och vi ville visa att det inte finns några mellanhänder, säger Lotta Franchell.

Vid några stolar på innergården har föreningen satt upp en spelhörna för besökarna. Dit söker sig familjen Oldham/Holmes från Fleet i England. De har även varit inne i huset för att titta på konstnärernas alster.
– Vi gillade broderierna, de var jättevackra, säger Rachel Holmes.
– Vi letar efter något typiskt svenskt och kommer nog att köpa en sådan liten tornväktare. För visst är den en symbol för Ystad?

Konsthantverkarna i Ystad firar jubileet hela veckan. Till och med 16 augusti håller de till på gräsmattan utanför Jens Jacobsens hus.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation