Allmänläkaren Sebastian Bruhn ger Skurupsbon Kenneth Roos råd om hur man kan bli av med sömnproblem. Foto: Sarah van der Stad
Kirurgen Caroline Rydmarker gick runt på stan i Ystad och frågade förbipasserande om deras avföring.
Första hjälpen-bussen stod parkerad på Stortorget under måndagen och tisdagen.
Caroline Rydmarker, kirurg.

Tv-serien tar läkarvården ut på stan

ystad Under två dagar har SVT-programmet Första hjälpen spelats in på Stortorget. Ett 30-tal patienter fick hjälp med allt från leverfläckar till sömnprat och fem frisörer undersöktes för bröstcancer.

Första hjälpen-bussen står parkerad mitt på Stortorget och inspelningen är i full gång. Kamerateamet springer runt mellan olika intervjuer och inuti bussen sitter allmänläkaren Sebastian Bruhn och tar en paus. Men rasten blir inte lång för rätt var det är står nästa patient utanför fönstret.
Det är Skurupsbon Kenneth Roos som tar tillfället i akt att rådfråga en läkare om sina sömnproblem.
– Jag pratar riktigt högt i sömnen!
– Jag tycker mest synd om min sambo Inga-Britt. Det är inte jag som ska ligga och hålla låda för henne så att hon inte kan sova, säger han och läkaren Sebastian Bruhn kommer med tips.
– Det viktigaste med sömnproblem är att man funderar på vad man kan göra för att förbättra sömnen. Man ska inte ligga och titta på Ipaden innan man somnar, inte heller äta för sent. Och viktnedgång kan också hjälpa, säger han.
Efter inspelningen är Kenneth Roos tacksam.
– De tog allt så lugnt, jag behövde inte vara ett dugg nervös. Och de sa också att jag kanske kan hjälpa någon annan genom att vara med.

Idén med programmet är att vem som helst ska kunna komma förbi bussen och prata med läkarna på plats. Och inga åkommor är för små eller stora.
Caroline Rydmarker är kirurg och hon berättar att patienterna varit väldigt öppna med sina besvär.
– Många har nog inte riktigt orkat söka vanlig vård hos landstinget på grund av kötiderna. Eller så har de inte vetat vart de ska söka sig. När vi träffar de på stan tror jag att de blir väldigt glada, säger hon.
Under tisdagen har hon gett sig ut på stan för att hålla en föreläsning om alkoholförgiftning och pratat med frisörer om bröstcancer. På eftermiddagen går hon och tv-teamet ut för att göra en lite udda enkät.

– Hur såg din avföring ut i morse?
Caroline Rydmarker går upp till Anders och Siv Holmqvist från Veberöd och håller upp en bildtabell på olika typer av avföring. De får båda peka på ett alternativ och sedan berättar Carolina Rydmarker vad det kan betyda.
Efteråt skrattar paret Holmqvist, men de tyckte inte att det var jobbigt att svara.
– Åh nej! Det ska ju vara lite kiss- och bajssnack. Det pratar ju barnbarnen om hela tiden, skrattar Anders Holmqvist.

Tv-programmet Första hjälpen sänds i SVT med start i oktober. Tills dess kommer Första hjälpen-bussen bland annat ha besökt Visby, Kalmar, Uppsala och Piteå.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation