BW90 tog sin sjunde YA-cupseger i rad. Foto: Christer Cederlund
Rutinerade målvakten Daniel Löf fick pris som bäste spelare i BW90. Foto: Christer Cederlund

BW90 försvarade titeln

Ystad BW90 hade sex raka segrar i YA-cupen.
På onsdagen kom nummer sju. Men det satt hårt åt för division 2-laget som behövde straffar för att besegra division 3-laget Tomelilla IF. Finalen slutade 6–4 efter 1–1 vid ordinarie matchtids slut.

– Det känns skönt att avrunda på detta sättet, sa BW90:s målvaktshjälte Daniel Löf och aviserade att fotbollskarriären närmar sig sitt slut.
39-åringen gör sin tredje vända i BW90. Han har vunnit YA-cupen tidigare dock inte med sin nuvarande klubb.
– Jag satt och räknade innan och trodde det var två, men det var nog bara en seger. Det var med Sjöbo IF 2000, då var de flesta här knappt födda. Vi förlorade en final efter det, berättade Daniel Löf, som i normala fall är målvaktstränare och backup i klubben:
– Jag hjälper till med det jag kan och så fick jag hjälpa till på detta sättet också.

Den 69:e YA-cupfinalen var länge en sömnig tillställning med knappt några målchanser.
Men till slut blev det både fart och dramatik i matchen.
Tomelilla IF tog ledningen med halvtimmen kvar att spela genom Joel Mårtensson, som via en BW90-back hittade nätmaskorna bakom Daniel Löf.
– Tomelilla var bra. Vi försökte hålla i bollen och bygga upp spelet, men de var stabila. Det var lite ineffektivt och det gick lite långsamt emellanåt. Vi malde på, men kom inte ända fram, sa Löf.
Kvitteringen lät vänta på sig till den 82:a minuten, då Carl Svensson tog vara på en snedspark från Tomelillaförsvaret och nickade in 1–1.
YA-cupreglerna ger laget från den lägre serien en handikappstraff per division som skiljer. Tomelilla valde att skjuta straffen omedelbart efter BW90:s utjämning, men Johan Nilsson brände chansen att föra upp division 3-laget i ledningen igen. Straffen slog han hårt mitt i målet.
– Jag försökte stå så länge jag kunde och sedan tippade jag lite åt vänster och då gick han på kraft, sa Löf.

Istället för Tomelillajubel gick finalen till straffsparksläggning. BW90-spelarna var iskalla från straffpunkten, medan Anton Olofsson missade TIF:s andra straff.
Ludvig Bergman fick nöjet att sätta bollen till ointagliga 5–3, bilket gav 6–4 totalt i BW90-favör.
– Vi var minst lika giftiga när vi kom fram, men vi gjorde för många slarvmisstag i andra, vilket gjorde att de fick sätta rytmen. Även om vi låg helt rätt defensivt så känns det som att vi skulle kunnat ha ett bättre eget offensivt spel, konstaterade TIF-tränaren Per-Ola Lindkvist.