Alex Hermansson, Farah Erichsén och Rijal Mbamba är mer än nöjda med årets upplaga. Foto: Matilda Arborelius

De minns tillbaka på årets Sommarlov

I tio veckor har de tre programledarna sänt Sommarlov från sommarlovsbussen vid Scaniabadet. På fredag sänds sista programmet för i år.

Det är trots allt tre glada och nöjda programledare som tidningen träffar på tisdagen, då dagens program ställdes in på grund av åska och regn.
– Sommaren har ju varit som den varit med en hel del regn, säger Farah Erichsén.
Trots det har de haft en rolig och lärorik tid, berättar de när de sammanfattar de tio veckorna.
– Vi har haft tema lek och rörelse det här året. Vi har åkt omkring över hela landet, varit på scoutläger, dansläger och besökt massa olika ställen.
På fredagarna har de haft artister som uppträtt. Förra fredagen gästade Eric Saade och lockade nästan 4000 människor i publiken. Nästan lika många som Hasse Andersson med andra ord.
– När Hasse spelade var det en tolvåring från Orust som åkt hit för att se honom, det var väldigt häftigt och fint, säger Farah Erichsén.
– Det har varit en actionfylld sommar. Vi har testat på väldigt mycket saker och utmanat oss själva, säger Alex Hermansson.
Det som varit roligast är att det kommit så mycket folk från olika länder, olika orter och i olika åldrar berättar de. Nya Zeeland, Dominikanska republiken, Norge och Finland är några av de länder som besökarna kommit från.
– Det har kommit folk från hela världen, det har blivit lite av ett event. Vi har blivit som en fast punkt i Malmös skyline, skrattar Rijal Mbamba.
– För föräldrarna som kommer blir det nostalgiskt också, lägger Farah till.
På fredag sänds sista programmet för årets omgång av Sommarlov.
– Vi kommer att knyta ihop säcken och minnas tillbaka på vad vi varit med om under sommaren. Det brukar bli väldigt fint, säger Alex Hermansson.
Sommarlov i år har mestadels handlat om lek och rörelse och att det inte spelar så stor roll om vilken typ av rörelse och energi det handlar om.
– Alla ska kunna vara med, om det så handlar om att klappa en katt, sparka boll eller vad som helst, all rörelse är välkommen, säger Farah.
För programledarna själva har det inneburit att utmana sig själva och prova på saker de annars kanske inte gjort.
– Som med Alex till exempel, som är jätteduktig på att hoppa studsmatta och göra volter, jag har också provat fast det inte varit min grej riktigt. Sen har vi lagat mat och det var kanske inte riktigt din grej, skrattar hon och nickar mot Alex.
– Men vi gav oss verkligen in i utmaningen, kontrar Alex.
Oavsett vad man är bra på har huvudsaken varit att prova på olika aktiviteter man annars kanske inte provat.
– Framför allt är det bra att röra på sig, men sen är det väldigt roligt också, det är så mycket man kan göra när man rör på sig, säger Rijal.
– Sen har vi ju den sociala biten också, man kan gå hem och spela tv-spel eller så går man på dans, spelar fotboll och då aktiverar man sig på ett annat sätt, säger Farah.
Ett femtiotal besökare hade kommit för att se programmet live på tisdagsmorgonen.
– Jag tycker synd om alla som varit på plats. Men det är fantastiskt att det trots att regnet öser ned och det blixtrar och dundrar så kommer ändå femtio personer dit, säger Farah.
– Vi hade värsta showen inplanerad, men när sånt här händer ger det också känslan av att vi verkligen är på plats, säger Rijal.
De tre programledarna har nu olika framtidsplaner. Alex Hermansson ska fortsätta med barnprogram, Farah ska gå tillbaka till P3 och göra ett program där medan Rijal ska satsa på musiken.
– Men först ska jag ha lite semester, säger han.

Webb-tv kultur