Andreas Risberg, Ekerödsrasten utses till Skånes bästa rastplats
Mikael Spicks, styckmästare och Gert-Ove Jarl, styckare. Ekerödsrasten utses till Skånes bästa rastplats. Foto: Stina Sandström
Marianne Buch, besökare på Ekerödsrasten som utses till Skånes bästa rastplats
Ekerödsrasten utmärkelse

Ekerödsrasten är bäst i Skåne

Hörby Ekerödsrasten har utnämnts till Skånes bästa rastplats av intresseorganisationen Motormännen. På riksnivå hamnar de på plats 13 av hela 270 granskade rastplatser.

Ekerödsrasten har sedan en tid tillbaka kontrollerats och granskat, av intresseorganisationen Motormännen. Det utan att personal eller chefer har vetat om det. Det var först den 11 juni som de fick beskedet att Ekerödsrastesnh blev utsedd till Skånes bästa rastplats.
– Det är bara att tacka att ta emot. Det allra roligaste är att vi inte hade en aning om att de har varit här säger Andreas Risberg, restaurangchef.
Tillsammans med kommunalrådet Susanne Meijer (S) spikade Andreas Risberg upp det plakat som nu hänger vid vägtoaletterna.
– Vi spikade i en spik var en solig eftermiddag här, säger Anderas Risberg.

Ett flertal gånger har representanter från Motormännen besökt rastplatsen och haft ett protokoll där de kontrollerat vissa punkter.
Exempelvis kontrollerade de om toaletterna var rena, om golvet var sopat och soptunnorna var tömta. Ekerödsrasten fick 840 poäng och blev bäst i Skåne.
– Jag visste inte ens att denna utmärkelse fanns så det var en glad överraskning, säger Andreas Risberg.
I motiveringen hade Motormännen varit positiva till att lastbilsparkeringen ligger avskilt från den vanliga parkeringen. Det eftersom det kan vara svårt för lastbilschaufförer att se barn som springer omkring.

De hade även uppmärksammat att Ekerödsrasten har getter på området.
– Det ger ju en härlig atmosfär och miljö, säger Andeas Risberg.
Intill restaurangen finns även en köttaffär där det säljs kalvkött från Köinge, fläskkött från Maglasäte och oxkött från Ekerödsrastens ägares egen gård.
– Idag har jag gjort hackekorv som är en specialitet i Tyskland, säger Mikael Spicks, styckmästare.
Han har utbildat sig i tre år i Tyskland för att få sin titel och har tagit några tyska specialiteter till Hörby.
– Leverpastej på burk är också väldigt populärt, säger han.
Just nu ligger köttaffären bakom själva restaurangen och Andreas Risbergs vision är att flytta fram den så att den syns bättre.
– Vi vill ju att folk ska hitta affären så det är en framtidsvision, säger han.

På en av bänkarna på rastplatsen sitter Marianne Buch som är från Danmark. Tillsammans med sin vän och hunden Gizmo är hon på väg till Kristianstad.
– Jag är på semester och jag kommer alltid hit när jag gör den turen jag gör i dag, säger hon.
Motormännen har kontrollerat 270 rastplatser runtom i Sverige och den som fick bäst poäng fick 850 poäng. Ekerödsrasten var alltså bara tio poäng ifrån en förstaplats.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation