Festivalen utan insektsmat i år

malmö Tanken var att det skulle serveras insekter på Malmöfestivalen i år. Så blir det inte.
– Insekter är inte godkända som livsmedel inom EU. Därför är det inte tillåtet att saluföra det, säger Caroline Emlstedt, livsmedelsinspektör i Malmö, till Sydnytt.

Det är Göteborgsföretaget Hakuna Mat som har en idé om att västvärlden behöver äta mer insekter för att inte slita så hårt på jordens resurser.
– Insekter innehåller mycket mer protein än kött. Vi gör det här från en hållbarhetsaspekt, säger Oskar Gellerbrant, delägare på Hakuna mat.
Hakuna Mat tänkte bland annat servera mjölmaskar rostade i olja och salt. Men så blir det inte efter att Malmös miljöförvaltning sagt nej.
Hakuna Mat registrerade sin verksamhet hos miljöförvaltningen i Göteborg i juli. Då framgick det inte att de tänkte servera insekter. Därför kommer livsmedelskontrollen nu förbjuda företaget att sälja produkterna som människoföda.
– Det är upp till var och en att äta hundmat också, men du får inte påskina att det är föda för människor, säger Daniel Eek, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Göteborg.
Även om Hakuna Mat inte kommer att bjuda på några läckerheter på Malmöfestivalen kommer företaget medverka på festivalen.
– Vi planerar att åka dit och inspirera. Vi försöker driva frågan och väcka intresse, säger Oskar Gellerbrant.

AvatarAvatar Admin 12 december, 201712:35

Detta är ett testchatinlägg

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation