Åsa Asptjärn. Foto: Claes Hall

Fyra frågor om uppföljare

Vi ställer fyra frågor till Malmöförfattaren och komikern Åsa Asptjärn som debuterade med ungdomsromanen Konsten att ha sjukt låga förväntningar 2014. Den 15 augusti är det dags för uppföljaren, Manifest för hopplösa, att komma ut.

Var det svårt att skriva en uppföljare?
– Både svårare och lättare än jag trodde. Lättare på det viset att det var lätt att hitta tillbaka till tonen och karaktärerna i Konsten att ha sjukt låga förväntningar. Svårare på grund av just de förväntningar man är befriad från när man skriver sin första bok. Men mest av allt väldigt roligt!

Konsten att ha sjukt låga förväntningar fick ett väldigt positivt mottagande. Känns det jobbigt att leva upp till de förväntningarna med bok nummer två?
– Jag skulle ljuga om jag påstod något annat. Det är jättejobbigt och samtidigt så är jag oerhört glad och tacksam för mottagandet som den förra boken fick. Jag är glad och stolt över att jag lyckats åstadkomma en uppföljare och resten blir som det blir. Dessutom hade jag mer att berätta om Emanuel och Tore och det är ju den främsta drivkraften.

Vad handlar Manifest för hopplösa om?
– Manifest för hopplösa tar vid där Konsten att ha sjukt låga förväntningar slutade. I förra boken hoppades Emanuel på en förändring, i den här för han en hopplös kamp för att bevara allt som det är just nu. Han grubblar över döden men mest livet, lyckan och framtiden och försöker formulera sina tankar i ett manifest. Det är många beslut som ska fattas sista terminen i nian och medan Tore ser fram emot allt det så stretar Emanuel emot. Som vanligt försöker Emanuel göra rätt men det blir fel, eller så försöker han inte ens.

Skriver du på en ny bok just nu?
– Jag har precis avslutat ett större skrivprojekt med min kollega Gertrud Larsson (dramatiker) som har varit tidskrävande och otroligt roligt. Nu har jag två bokidéer som jag tänker jobba på i höst och sedan är det bara att hoppas att det håller. Som vanligt i den här branschen.

Webb-tv kultur