Magnus Heimdal bor vid en brant kurva i Abbekås där fartgränsen har höjts från 50 till 60 km/tim.
Ibland har hänt att bilar har snuddat vid Lars-Åke Nilssons stjärt när han hämtat posten.
Gun Nilsson, Lars-Åke Nilsson och Magnus Heimdal är några grannar som kämpar för få sänkt hastighet i kurvan på väg 9, Abbekås.

Grannar kräver sänkt fart i kurva

ABBEKÅS
Familjen Heimdal i Abbekås riskerar att bli påkörd varje gång de ska köra ut från sin tomt. De har 2,9 sekunder på sig att komma ut på vägen sedan hastighetsgränsen höjdes.

Familjen bor sedan 16 år vid en brant kurva vid väg 9, där siktgränsen för deras utfart bara är 48 meter åt ena hållet. De har 2,9 sekunder på sig att köra ut på vägen, innan annalkande fordon når deras utfart, enligt familjens egna mätningar.
– Jag har upplevt några otäcka situationer, trafiken är tät och bilar kör här ibland 70-80 kilometer i timmen, säger Magnus Heimdal. När man väl är ute på vägen eller saktar farten för att åka in blir de bakomvarande irriterade och tutar på mig.

När familjen Heimdal ska åka ut på vägen vill de helst ha en person på den andra sidan vägen som kan hålla utsikt efter trafiken. I annat fall måste de förlita sig på hörseln, men det är svårt att höra bilarna när det blåser. Situationen kan bli kritisk när en besökare med husvagn ska åka in eller ut i kurvan.
– Vi har en rörelsehindrad 25-årig son, han kan gå men har dålig balans, säger Magnus Heimdal.
– Det är inte möjligt för honom att ta sig över vägen med sin trehjuling på ett säkert sätt till cykelbanan, och min fru väljer att inte köra ut när hon är ensam hemma, förklarar han.
Liknande situation befinner sig grannar som har utfart utmed kurvan.
– Min granne har ännu sämre sikt, påpekar Magnus Heimdal.

Lars-Åke Nilsson, som grannen heter, anser också att många bilar kör för fort och att trafiken är tät i kurvan.
– Det har inträffat tre olyckor i kurvan på de sju åren jag bott här. Den senaste som hände för några år sedan var otäck. En kvinna saktade in farten för att hon skulle svänga in till vänster till en fastighet och blev då körde en mc-förare rakt in i bilen i för hög fart, mc-förarens sikt skymdes av kurvan, berättar han.
– Jag har vänt mig till trafikverket men de har inte hört av sig. De har väl lagt ärendet på hyllan.
Trots den dåliga sikten i kurvan höjdes hastighetsgränsen från 50 km/tim till 60 km/tim den 26 juni i år.

En annan granne, Ivar Sjögren, är upprörd över situationen.
– Det är obehagligt. Det är bara en tidsfråga innan något händer här, säger han.
– Hastigheten är livsfarlig för våra barn och släktingar som kommer på besök, för de är inte är vana vid den här trafiken. Jag förlåter mig aldrig om något skulle hända dem.
Familjen Heimdal och deras närmaste grannar har nu vänt sig till Skurups kommun med en skrivelse, där de beskriver situationen. De vädjar till ansvariga att komma ut och provköra sträckan på cirka 600 meter med 27 utfarter på väg 9.

I Abbekås tätort är det 40 km/tim, sedan blir det 60 km/tim cirka 600 meter med 27 utfarter fram till landsvägsfart. Grannarna kräver att hastigheten sänks till 40 km/tim.
– Det besked vi hittills har fått från kommunen är att sträckan inte är någon tätort, säger Magnus Heimdal.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation