Malmöbon Simon Andersson har rönt stora framgångar i USA och säger att hans musik påminner om Keith Urban. Pressbild

Han tar Nashville till Malmö

nöje Den prisbelönte countryartisten Simon Andersson kanske inte är ett namn känt för alla, men i Hollywood blev han 2013 den första icke amerikanen någonsin att ta hem priset för Årets Countrylåt. På fredag spelar han på Malmöfestivalen.

– Jag är en artist från Malmö som är uppväxt i Malmö. Jag påbörjade min solokarriär 2012 och har vunnit årets bästa countrylåt i Hollywood, sammanfattar Malmösonen Simon Andersson sitt eget artisteri.
Han berättar att det var något av en slump att han faktiskt vann. Första gången han nominerades var 2011, då en ytligt bekant från England skickade in en av hans låtar.
Sedan blev han nominerad igen 2013, med en annan låt. Då tog han hem rubbet.
– Jag var den första icke amerikanen som vunnit någonsin. Det var över hundra nominerade i olika genrer, bland annat pop, rock och country, och jag var en av sju som fick spela live på Hollywood Boulevard.
Efter vinsten har han fått kontakter i Nashville och reser dit två gånger per år. Senast var i juni då han blev inbjuden att spela på CMA, Country Music Association, där de på fyra dagar hade 250 000 besökare.
– De bjöd in mig och det var en rejäl fjäder i hatten för mig.
Och en bra början på vägen mot hans dröm – att kunna försörja sig på artisteriet.
– Hur känd man blir är sekundärt, jag vill bara att det ska gå runt och att jag ska kunna försörja mig på det, det är mitt mål.
I USA är countryscenen större än här, något som också gör det svårare att slå sig fram. Men Simon tror att det faktum att han är från Sverige gör honom mer intressant.
– Att vara från Sverige gör mig unik där, Sverige har ett gott rykte när det kommer till musik. Vi har väldigt många duktiga artister och låtskrivare för att vara ett så litet land

Hur är det då att spela i Sverige?
– Jag har bara fått bra respons men folk har lite förutfattade meningar om country. Det är inte så många här som vet att modern country också har mycket pop i sig, säger han.
Att han skulle syssla med just countrymusik var inget han planerat.
– Jag är inte uppväxt med country, jag var väl tjugo någonting när jag började kolla in det, berättar han.
Efter gymnasiegången i Heleneholms musikgymnasium sökte han till Malmö musikskola för att utbilda sig till gitarrpedagog. Det var då han på riktigt kom i kontakt med countryn.
Framför allt var det tekniken ”chicken picking” som lockade.
– Som gitarrist är det kul att utmana sig i nya genrer och det var en bekväm genre för mitt låtskrivande.
På den tvååriga producentlinjen han sedan gick spelade han in de låtar som senare resulterade i vinsten i Hollywood.
– Det visste jag inte om, att jag skulle hamna där, skrattar han.
Just nu arbetar han på en show han ska ha på Slakthuset i Malmö och som handlar om hans resa till att bli artist i Nashville och om ett par månader ska han släppa en ny singel.
– Jag släppte en singel i maj som Sveriges Radio tog upp och spelade, så det var lite kul. Och den ligger även på topp 100 i USA.
– Jag är jätteglad att jag lyckats få det jag fått i Hollywood, jag var ju ingen innan egentligen, inget känt namn vare sig där eller här.
På fredag klockan 23 spelar Simon Andersson Band i bluestältet på Malmöfestivalen.
– Det ska bli jättekul att spela i bluestältet igen, det är två år sen sist, säger han.
– Det är mitt favorittält faktiskt.

Har du planerat in något band du själv ska gå och se?
– Jag måste erkänna att jag har lite dålig koll faktiskt, jag ska mest försöka förbereda min egen show. Men jag har kompisar som spelar på rockscenen så dem ska jag försöka gå och se. Vi måste ju stötta varandra.

Webb-tv kultur