Mia Pettersson driver Café Monopol som ligger på Storgatan i Svedala. Räkmackorna med handskalade räkor har blivit mycket populära.

Hos Monopol ska alla känna sig välkomna

SVEDALA Mia Pettersson småpratar med kunderna medan hon gör iordning deras beställningar.
Folk åker till och med från Malmö bara för att fika här och kaféet har blivit precis den mötesplats som hon och sambon velat skapa.

I våras tog Mia Pettersson och sambon Mikael Jönsson över rörelsen som var till salu och startade Café Monopol. De ändrade konceptet och gjorde lokalen luftigare.
– Här ska både barnvagnar och rullstolar få plats. Alla ska känna sig välkomna och vi försöker ha ett sortiment som lockar både barn, ungdomar och äldre, berättar Mia Pettersson.
Hon har alltid tyckt om att baka och fixa.

– Att ha ett eget ställe har varit en dröm sedan jag var barn, berättar hon. Mina tidigare arbetskamrater som fått smaka på alla mina kakor och tårtor i alla år har undrat varför jag inte startade något eget. När jag och sambon såg att det här stället var till salu kändes det som att tåget stannade framför oss.
– Vi hoppade på och även om det blir långa arbetsdagar har vi absolut inte ångrat oss.
På kaféet serveras enklare lunchrätter, kakor, baguetter med mera. Räkmackorna med handskalade räkor har blivit en storsäljare. På väggarna finns bilder på Elvis Presley och Marilyn Monroe.
– Vi har en liten present- hörna också. Här ska kännas ombonat.
– Jag hoppas att folk tycker här är mysigt.
Mia Pettersson pratar alltid med alla kunder. ”Hej vännen, det var länge sedan man såg dig”, säger hon till en kund när han beställer kaffe.
– Jag vill att alla ska känna sig sedda och hörda här. Allt har verkligen gått över förväntan och det känns fantastiskt, förklarar hon.
Att hon lyckats skapa en speciell känsla har hon fått flera bevis på. En del kunder bor i Malmö och har kaféet som sin speciella utflykt.

Då och då bjuds en trubadur eller annan musiker in. Mia Pettersson kommer också att arrangera föreläsningar under hösten med teman som hiv, psykisk ohälsa och det sjätte sinnet.

Sedan flera år tillbaka är det tillåtet att köra bil på Storgatan. Många handlare hade önskemål om att gågatan skulle bort men Mia Pettersson håller inte med.
– Jag tycker att det var trevligare när här var gågata. Då kunde folk njuta av att sitta på uteserveringarna. Här finns flera parkeringsplatser i närheten som man kan parkera på.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation