De första delarna av stationshuset i Hurva byggdes 1865. Nu vill ägaren Håkan Lesse sälja huset till någon som vill driva verksamhet i det 300 kvadratmeter stora huset.
I verkstaden renoverar Håkan Lesse gamla möbler. Bordet han jobbar med just nu byggde hans far på 1940-talet. Foto: Lisa Winqvist
Håkan Lesse är 82 år gammal och orkar inte med det arbete som krävs för att hålla huset i skick. Foto: Lisa Winqvist
Glasvägg och biljettlucka från när huset fortfarande var station finns kvar.
Innan Håkan Lesse köpte huset fungerade det som klädesaffär. Båsen, med dörrar från linjebussar, fungerade som provrum.

Hurva stationshus till salu

Hurva Sökes: Kreativ och engagerad person som vill föra skapandetraditioner vidare. Och med tillgång till tre miljoner kronor.
Finnes: 300 kvadratmeter stationshus med snickeri, mekanisk verkstad och boendedel.

De första delarna av Hurva station byggdes för 150 år sedan. Ytterligare två husdelar byggdes till drygt 30 år senare.
Sedan 1997 har Håkan Lesse bott och jobbat i huset. Nu när han blivit 82 år vill han sälja.
Men det är med separationsångest som han letar efter någon som är beredd att ta över hans verkstad, med redskap och maskiner.
– Jag vill sälja huset till någon som vill fortsätta med verksamheten. Jag har ingen brådska, säger han.
Sedan Håkan Lesse pensionerade sig i förtid från Tetrapak har han ägnat sig åt företaget Tid och form.

Han tillverkar möbler, blomlådor, läromedel för att lära sig skillnad på olika träslag och mycket annat.
Men han har inte kunnat lägga fullt så mycket tid som han velat på arbetet, huset har krävt för mycket tid.
– Jag slutade på jobbet för att jag ville göra något annat. Jag kände att saker började upprepa sig. Först startade verkstad jag i Lund, men flyttade hit så småningom. Men jag har ägnat mycket tid åt att renovera huset från taknocken och neråt.
Tågen slutade gå 1981. De första delarna av stationshuset byggdes 1865 och var fram till slutet ett stopp på sträckan Eslöv-Ystad.
På nedervåningen har Håkan Lesse fortfarande kvar den gamla glasvägg som fungerade som avskiljare mellan passagerarna i vänthallen och personalen. Den gamla biljettluckan finns kvar.

Innan han köpte huset var det klädbutik i lokalerna. Inne i det som är verkstad i dag står de gamla provrummen kvar, dessa är helt enkelt bås med dörrar från gamla linjebussar.
– Jag vill inte att allt det här ska bli förstört. Verkstaden har varit mitt liv och möjligheten att gå ned här och skapa har betytt oerhört mycket för mig, säger han.

Han driver även ett B & B i en av lägenheterna på ovanvåningen. Men det har varit svårt att nå ut med information om övernattningsmöjligheterna.
– Jag har haft en del hantverkare som veckopendlat. I förra veckan hade jag en ridtjej som var här. De som bor här sköter sig helt själva och får göra frukost själv, jag står för ingredienserna.
Håkan Lesse bor i den andra lägenheten på ovanvåningen och för det mesta är han själv i huset. Men han uppskattar att ha folk boende hos sig och han berättar om hur han arrangerat stora fester med dans i huset.
Han har nu lagt ut en annons på Blocket för att se om det finns något intresse för huset.

Än så länge har en person varit och tittat, men spekulantens planer stämde inte riktigt med Håkan Lesses önskemål om att köparen ska driva verksamhet i huset.
Han begär tre miljoner kronor för huset. Enligt honom har han satt priset lite lågt.
– En patriciervilla rakt över vägen såldes för 4,1 miljoner för några år sedan. Men det är svårt att sätta ett pris på ett sådant här hus, det finns inga objekt på marknaden att jämföra med.

Den som vill köpa får förbereda sig på att jobba för att bevara huset.
– Det finns lite att göra. Framförallt uppe vid taket. Jag börjar bli gammal och tycker att det är svårt att jobba på så hög höjd.
Anledningen till att han säljer är just för att han har svårt att orka med arbetet som krävs.
– Egentligen är det svåra att hitta någon annanstans där jag kan bo. Jag vill inte bo i lägenhet utan att ha en verkstad där jag kan vara och jobba med händerna. Jag behöver ett andningshål.
Håkan Lesse har lagt både tid och pengar på att rusta upp huset, minst 600 000 kronor plus eget arbete.
Hans plan är att flytta tillbaka till antingen Lund eller Södra Sandby.

För ett år sedan var det många upprörda Hurvabor som ville ha till bullerskydd efter att E22:an omvandlats till motorväg. Håkan Lesse och andra i byaföreningen drev frågan.
Något bullerskydd har ännu inte kommit på plats, men enligt Håkan Lesse håller byalaget, kommunen och Trafikverket på att resonera kring en lösning.
– Det hörs inget inne i husen, problemen är när man är utomhus, säger han.

Under de år han bott i byn har han trivts väl. Han menar att kommunikationerna är väldigt goda för att vara en sådan liten by.
– Vi har massor av bussavgångar till både Malmö och Lund varje dag.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation