En fotomodell till häst, Ellesse Tzinberg, filippinskan som tränar för Rasmus Bondergaard i Sverige, med sikte på OS i Rio. Foto: Christel Behrmann
Ellesse Tzinberg är van att stå framför kameran men gillar också att visa upp sig till häst. Just nu tävlar hon på Ribersborg. Foto: Christel Behrmann

Med sikte på OS

MALMÖ Hon jobbar som fotomodell för de största modemagasinen världen över. Och hon är fast beslutad att bli den första olympiska ryttaren för Filippinerna – i dressyr. Vägen mot OS går via Skåne för Ellesse Tzinberg, 23, och just nu tävlar hon på Ribersborg.

När kameran plockas fram för bilder på Ribersborg poserar hon oerhört proffsigt.
– Men så har jag också jobbat över hela världen, berättar hon.
Hon har också hunnit med en universitetsutbildning i kommunikation i San Diego, USA.
Men nu är det ridning som gäller.
– När min agent i London planerar modelljobben ser jag till att de inte krockar med tävlingar.
Ellesse är uppvuxen i Malaysia där föräldrarna fortfarande bor och driver en resort, med 34 fullblodshästar som räddats från kapplöpningsbanorna. Det var här Ellesse började rida och hon har tävlat både hoppning och dressyr.
– Jag hoppade så sent som i fjor, på en häst jag köpte för pengar jag tjänat som modell. Men jag älskar dressyr. Det hänger väl ihop med att jag dansade förut.
Så när hon var färdig med sin universitetsutbildning beslöt hon sig för att satsa på en dressyrkarriär.
– Jag letade efter lämplig anläggning på internet och sedan for jag runt i Sverige, Danmark, Holland och Tyskland och testade på olika anläggningar, berättar Ellesse.
Hon fastnade för Charlotte Haid Bondergaard och Rasmus Bondergaard i Hörby.
– Jag bara älskar deras hästar. De är så fantastiska att rida.
Hon skaffade lägenhet i Lund och inledde sin utbildning mot OS. Dressyrhästen Pavarotti köptes, men det blev strul på vägen.
– Han blev halt, sedan fick han kolik och sedan fick han en ny benskada.
Första tävlingen kunde hon inte göra förrän i midsomras, i Everlöv.
– Det blev bråttom att kvala till Grand Prix, så jag började med medelsvår A i Everlöv och red hela vägen till Grand Prix, på samma tävling.
Just nu tävlar hon på Ribersborg och var trea i första klassen, Intermediaire II.
– En fantastisk tävling. Man kan inte tro att det är så nära havet, säger hon.
Snart väntar en tävling i Tyskland, arrangerad för ryttare från den ostasiatiska zonen som vill kvala till OS.
– Jag vill bli den första filippinierna att rida dressyr i ett olympiskt spel. Jag hoppas på Rio, men kanske måste jag vänta till nästa OS, säger hon.
Första dagens internationella dressyrtävlingar på Ribersborg blev ordentligt försenade på grund av förmiddagens kraftiga oväder. Men när tävlingarna kom igång blev det svensk seger i juniorklassen genom Sofie Andersson från Norrehe på Donna Samba och i Prix St Georges genom Jeanna Högberg på Dan Brown.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation