Mångmiljard avtal för Lundaföretag

Lundaföretaget Alligator Bioscience har slutit ett mångmiljardavtal med läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Avtalet gäller den globala licensen för en antikropp för cancerbehandling som Alligator arbetat med i flera år.

– Det här är en oerhört viktig milstolpe och vi är extra stolta över att ett så pass litet företag nått så långt i den här heta branschen, säger Claes Eriksson, vd för Alligator som har 25 anställda och finns i Medicon Village.

Avtalet med Janssen Biotech, som ingår i Johnson & Johnson, omfattar 700 miljoner dollar, motsvarande omkring sex miljarder kronor.

– Våra investerare har varit tålmodiga under många år då vi inte skapat några intäkter, och nu får vi även möjlighet att gå vidare med en rad andra läkemedelsprojekt, säger Claes Eriksson.
Den aktuella antikroppen har beteckningen ADC-1013 och kan användas för immunterapi mot cancer.

– Det handlar alltså om att stimulera kroppens immunförsvar, inte att angripa cancercellerna direkt, och dessutom skapas immunitet mot cancern, förklarar Claes Eriksson.
Just nu pågår kliniska fas 1-studier på fem centra i Sverige, Danmark respektive Storbritannien för att undersöka effekter och säkerhet.
Avtalet innebär att Janssen tar över utvecklingen när fas 1-studierna avslutats och får rätten att vidareutveckla och kommersialisera antikroppen.

– De pengar vi nu får in innebär att det finns resurser för vårt fortsatta arbete med andra läkemedelskandidater som kan medföra ytterligare glada nyheter om några år, säger Claes Eriksson.
Förhandlingarna med Janssen har pågått i cirka ett halvår.

– Men mycket arbete återstår, konstaterar Claes Eriksson.
Något stort firande blev det heller inte under onsdagen.

– Kanske lite grann, men många är fortfarande på semester, säger Claes Eriksson.
Alligator Bioscience bildades 2001 och största ägare är köpenhamnsbaserade Sunstone Capital och DUBA AB som tillhör Investor.

– Det finns också planer på en börsintroduktion, säger Claes Eriksson.

 

 

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation