Per Sandgaard från Strängnäs skulle gärna varit med i Aachen där EM-dressyren just nu pågår. Senast Sverige tog lagmedalj var Per med men i stället tävlar han nu på Ribersborg. Det blev en andraplats med Charmeur. Med bara en start under dagen blev det tid till mycket umgänge med hundarna. Foto: Christel Behrmann

Ribban i stället för EM-äventyr i Aachen

Ridsport Senast Sverige tog en EM-medalj i dressyr var 2007 i Turin. Då var Per Sandgaard, 48, med.
Men när nu EM pågår för fullt nere i Aachen är Per kvar på hemmaplan. Ändå kan han känna sig som del i den svenska EM-truppen – i hoppningen.

Per är duktig utbildare av dressyrhästar. Han har också känsla för andra typer av hästar, exempelvis hopphästar. I två-tre år har han hjälp Helena Persson med Bonzai H, och det har tagit Helena till EM-laget som gör upp om medaljerna i Aachen nästa vecka.
– Jag kan väl inte säga att jag rider Bonzai regelbundet. Men ibland några gånger i månaden, ibland lite mindre. Jag tror det gjort en del nytta, det säger i alla fall Helena, säger Per.

Han skulle väldigt gärna velat vara med i det svenska laget som just nu tävlar i nAachen.
– Det är en fantastisk tävling, inte lik någon annan med sin stora arena och plats för 40 000 åskådare, säger han.
– Å andra sidan är jag också glad för att kunna vara med här på Ribersborg. Det är en helt otroligt fin tävlingsplats.

Hästen Per tog lagmedalj med för åtta år sedan var Orient.
– Han var väldigt bra och var till och med nära att slå Briar (Jan Brink) i Falsterbo, minns Per.
Men Orient skadades och Per tvingades börja med nya hästar.
– Orient var alltid väldigt glad och jag är lycklig nog att ha tre nya, också alltid glada, hästar.

Det höll dock på att ta slut på tävlingskarriären för tre år sedan. Med hjälp av en amerikansk sponsor köptes Lumumba Havdal in och Per trodde att han fått en ny mästerskapshäst. Det visade sig att Lumumba var väldigt svår.
– Jag tappade allt självförtroende och trodde att det var min ridning det var fel på. Det blev inte bättre när vår Final Cut hade problem med passagen. Jag såg alla unga talanger som susade förbi och funderade på om inte min tid som tävlingsryttare var slut.

Det visade sig att Lumumba hade artros på tre ställen i nacken, det var därför han bråkade. Nu har Per tre bra hästar att bygga sin nya karriär med, Final Cut, 11, Charmeur, 8, och Michelino, 8. Final Cut tillhör hans make Pether Markne.
– Pether köpte Final Cut genbom Isabell Werth men med en massa landslagsuoppdrag och träningar hade han ju aldrig tid att rida, så jag tog över honom, så länge.
– Hästen passar mig perfekt, så kan jag bara lösa problemen med passagen, så kan han gå väldigt långt.

Final Cut ska enbart gå torsdagens Grand Prix på Ribersborg. Sedan väntar starter i Norrköping och Djursholm och sedan förhoppningsvis finalen på Friends Arena i Lövsta Future Challange.
Charmeur var tvåa i onsdagens Intermediaire A, också kallad lilla Grand Prixen.
– Jag är jättenöjd. Charmeur har nog lite ponnyblod i sig, för ibland gör han bara det han själv vill, skrattade Per.
Christel Behrmann