2013-08-17, Malm̦.  Skateboard: Malm̦ Ultrabowl 5   Foto: Ludvig Thunman

Skejtarna får snart ett dubbelt lyft

DALBY-Lund Förväntningarna bland Dalbys och Lunds skejtare är stor. Snart uppförs skejtboardparker i båda orterna. Den i Dalby blir troligtvis klar redan sent i höst.

– Ja, peppar, peppar. Det har varit en lång process. Jag tror att grävarbetet börjar i september och eftersom parken inte är så stor skulle den kunna vara klar i slutet av oktober eller kanske i början av november, säger Björn Handell, ordförande i Dalby Skate.
– Eftersom det inte är någon större åksäsong då kanske det bara blir någon mindre runda. Framåt vårkanten blir det fullt ös. Då kör vi också en invigning med massor av glädje, fortsätter han.
Skejtparken i Dalby ska ligga vid idrottsplatsen på den plats mellan möllan och klubbhuset där det i dag finns en grusplan som inte används till så mycket.
– Det brukar vara en loppis där, men den kommer att få plats även när parken är byggd, säger Björn Handell.

Läget är det samma som var på tal när den långa processen mot en skejtpark började runt 2010.
Sedan dess har sju andra platser i byn varit på tal. Det alternativ som kom längst var gården vid Allaktivitetshuset, men det föll av detaljplaneskäl.
Parken i Dalby ska bestå av en nergrävd ramp, eller pool som den också kallas. Den kostar cirka en halv miljon att bygga.
Skejtparken i Lund, som ska ligga i Stadsparken i närheten av Mejeriet, blir mycket större.
– Det blir ett helt landskap med olika typer av ramper. Det blir en toppengrej. Det blir parken i Dalby också, men i mycket mindre skala, säger Björn Handell.
Kostnaden, 10-12 miljoner, blir också en annan för anläggningen i Lund.
Skejtparken vid Mejeriet uppges vara klar till våren.

I Dalby har åkarna tidigare inte haft någon fast anläggning.
– Vi har åkt street, antingen vid skolan eller i centrum, med varierande grad av uppskattning från butiksägare och andra besökare. Nej, det har gått bra i stort sett. Vi har inte haft några större konflikter, säger Björn Handell.
För att åka i en fast park har åkarna varit hänvisade till Malmö. Det har gått bra för de lite äldre entusiasterna, som har kunnat ta bilen, men för de yngre tonåringarna har det inte varit lika lätt att ta sig dit.

I Lund finns en något provisorisk anläggning på Gastelyckan, byggd av användarna, och en mindre inomhusanläggning i Östra Torns fritidsgård.
Antalet åkare i Dalby uppgår till 70-100, uppger Björn Handell. Två tredjedelar är barn och ungdomar, de flesta i de yngre tonåren.

Det finns också ett mindre gäng vuxna. De flesta skejtklubbar i Sverige har den åldersstrukturen.
– Själv började jag 1981, när jag var nio år. Nu är jag 42. Jag sa att jag skulle åka tills jag tyckte det var tråkigt men det har det aldrig blivit. säger Björn Handell.

Senaste nytt omLund

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation