Frida Skybäck. Foto: Emil Malmborg

Skybäcks nya både välskriven och intrigrik

recension

BOK
Polarnatt
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Forum

Att läsa Frida Skybäcks andra roman Polarnatt, uppföljaren till Norrsken i serien om högreståndssystrarna Stiernfors på gården Rosenlund i mitten av 1800-talet, känns som en blandning av TV-serien Fröken Frimans krig, en romantisk äventyrsbok för flickor – dock kryddad med socialt patos och kärleksscener mellan kvinnor – och en promenad inne på Kulturen i Lund.

Storasyster Cecilia blev i första boken ordentligt om än inte lyckligt gift med fabriksägaren Jacques Rousseau efter att ha tvingats bort från den man hon egentligen älskar. Nu är det mellansystern Elisabeths tur att ingå en passande allians och hon har därför skickats iväg till förmögne friherre von Strauss. Ett besök som slutar i hastig avfärd tillsammans med kammarflickan Vera – von Strauss är kylig, ouppvaktande och verkar ha en alltför tät relation till sin unga syster.
Tillbaka på gården hos föräldrarna skyller Elisabeth på en olycka med en häst och duckar för moderns envisa utfrågande. Pappa är mjukare men den enda som förstår henne fullt ut är just Vera. När dagarna i föräldrahemmet blir för långa följer hon med Vera in till Lund och möter där både kvinnorättskämpar och den ambitiöse men utfattige språkadjunkten Mathias Storm som hon inleder ett samarbete med.

Parallellt skildras Cecilias tillvaro på den ensligt belägna Apelgården. Jacques är fullt upptagen med fabriken, blir lynnigare och lynnigare och är nästan aldrig hemma. Vintern är på väg men det är ont om både ved och mat i huset. En dov stämning ligger över gården, bit för bit när berättelsen om den förra familjens öde fram till Cecilias öron och hon känner sig allt obehagligare till mods.
Dessutom har hushållet i hemlighet fått ännu en mun att mätta, frågan är – vad ska hon göra med Jacques utomäktenskapliga lilla flicka som plötsligt står på trappan. Något som gör ett saknaden efter hennes eget barn blir ännu större.

Som ni förstår är Polarnatt en roman full av intriger, berättelser, dramatik och vindlande härvor av relationer. Klass- och könsskillnaderna är tydliga, det är fängslande att läsa partierna om Cecilias konkreta hantering av hushållet, om turerna med Vera in till Lund och den rysliga historien bakom Apelgårdens öde.
Att denna underhållningsroman utspelar sig i Skåne är en bonus, Polarnatt är välskriven och har högt tempo, jag läser njutningsfullt och engagerat, men glömmer dock innehållet lika snabbt efter att ha slagit igen boken. Verklighetsflykt till 1840-talet.

BOK
Polarnatt
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Forum

Webb-tv kultur