Aina Hjalmarsson, Tommy Harneman och Bo Hjalmarsson är besvikna på Bosjökloster och Jakt- och fiskemässans agerande i samband med årets mässa. Foto: Tobias Lagerholm

Upprörs över väg till mässa

Höör Om drygt två veckor väntas uppåt 15 000 personer besöka Jakt- och fiskemässan på Bosjökloster. För att avlasta trafiken prövar polisen och greve Thord Bonde en ny infart till mässan genom bostadsområdet Ängsbyn. Det får flera boende att rasa.
– Vår väg är inte dimensionerad för så här mycket trafik, säger Bo Hjalmarsson, boende i Ängsbyn.

För ungefär ett år sedan fick de drygt 90 husägarna i Ängsbyn kännedom om greve Thord Bondes planer om att öppna en väg från hans mark i Ängsbyn till Bosjöklosters parkering. En slinga på ett par kilometer som bland annat går bakom Bosjöklosters golfbana.
– Utlösande faktor var förra årets arrangemang. Då kände mässan och polisen att de måste hitta en ny lösning för trafiksituationen, säger Tommy Harneman som bor i Ängsbyn.

När lösningen blev att leda trafiken som kommer norrifrån genom Ängsbyn genomfördes en enkät i samfällighetsföreningen. Motståndet var massivt. Av 80 procent svarande var 99 procent emot att besökarna skulle få köra igenom området.
– Thord Bonde har förklarat att vägen bara ska användas under Jakt- och fiskemässan. Men hur vet vi det? När en väg väl är på plats kan den användas för andra evenemang. Det blir okynneskörning och andra saker som inte är positivt för oss boende, säger Bo Hjalmarsson.

– Alla problem som funnits ute på väg 23 med räddningsfordon och hemtjänst som inte kan ta sig fram flyttas nu in i Ängsbyn. Sedan tillkommer ökade problem med nedskräpning, avgaser, slitage på en enskild väg och besökare som väljer att ställa sig på bostadsområdets parkeringsplatser, fortsätter Bo Hjalmarsson.

Samfällighetens ordförande Ulf Pettersson har under det senaste året haft en intensiv dialog med greve Thord Bonde som driver Bosjökloster slott. Den 18 maj i år meddelade Ulf Pettersson i ett mejl till medlemmarna att projektet med en in- och utfart via Ängsbyn var nedlagt.
– Bara tre veckor senare var Thord Bonde igång med maskiner för att bygga sin skogsväg. Då hade han plötsligt ändrat sig, säger Bo Hjalmarsson.

Det handlar om en helg om året när trafiken ska ledas om. Är det så farligt?
– Det är en invändning. Men vår erfarenhet av Thord Bonde är att vi inte har det förtroendet för honom. Får de stora tillströmningar till sina evenemang tror jag inte det stannar med två dagar om året, säger Tommy Harneman.
– Slottet får gärna utvecklas och jag köper att Jakt- och fiskemässan är viktig. Men inte till vilket pris som helst. Infrastrukturen här är inte lämpad för så stora evenemang. Det är hemskt att överheten beter sig så här, säger Bo Hjalmarsson.

Exakt hur de boende ska gå vidare är inte klart.
– Med bara tre veckor kvar till mässan är det för sent att överklaga. Vi får väl ta till civil olydnad, säger Tommy Harneman.

Jllkalender

En rad med text

Kommuninformation