Kaffekalas: Uppåkra, Ökensand och Kolakakor

Sju sorters kakor skulle det vara förr i tiden – så många bakar jag sällan men det finns vissa klassiker som jag helst vill se på kaffebordet. Dessa är tre av dem…

Uppåkrakakor

Uppåkrakakor är inte helt lättbakade, men väl värda besväret för de smakar himmelskt! Det här behövs till ca 40 kakor:

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl florsocker
200 g smör

Gör så här: Hacka samman mjölet med sockret och smöret, och arbeta ihop en deg. Jag brukar ”fuska” och använda matberedaren (jag tror mormor skulle ha nickat gillande om hon någonsin fått se sådana hjälpmedel!). Låt sedan degen vila kallt i minst en timme.

Kavla ut degen så den blir ca 2-3 mm tjock. Använd ett dricksglas eller ett kakmått, på ungefär 6 cm i diameter, och ta ut kakor ur degen. Vik över ena sidan, men inte helt över, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö pärlsocker och hackad mandel över kakorna.

Grädda mitt i ugnen, på 225 grader, i ca 10 minuter eller tills kakorna fått vacker färg.

Tips! Om du tycker degen är svårkavlad kan du tillsätta en äggula, det brukar göra susen. Det går också bra att forma en rulle av degen (ca 6 cm i diameter) och skära kakorna istället. Sen är det bara att vika dem som vanligt.

Sockerfria Uppåkrakakor får du enkelt genom att ersätta florsockret med sötningsmedel, och utesluta pärlsockret ur garneringen.

 

Kolakakor – Sirapskakor

En annan av klassikerna i vår familj är vad min mamma brukade kalla kolakakor – de kallas också ibland för sirapskakor. 

200 g smör
1,75 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl

Gör så här: Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet – gärna med elvisp. kolakakorTillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet för hand eller med elvispen.

Häll i mjölet och fortsätta vispa tills du får en lite kladdig deg. Knåda sen ihop degen för hand så den blir smidig och fin. Dela i fyra delar och rulla varje del till längder – ca 40 cm långa – och lägg dem på plåtar. Längderna flyter ut en del vid gräddning så se till att du har lite mellanrum mellan dem!

Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader tills de får vackert gyllenbrun färg – det tar ungefär en kvart-tjugo minuter. Låt svalna ett par minuter på plåten och skär sedan varje längd i sneda bitar. Låt sedan svalna helt under bakduk och förvara dem i burkar med tättslutande lock, eller i plastpåsar. Kakorna går bra att frysa men håller ett bra tag i skafferiet eller kylen också.

Tips! Om du tillsätter en näve hackad sötmandel i degen, rullar till längden och skär tunna skivor så får du klassiska bondkakor istället.

Ökensand

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ökensand är bland de godaste småkakor jag vet. Min mamma bakade dem alltid till festliga tillfällen och de smälter i munnen. Eftersom man bryner smöret blir smörsmaken extra god och dessutom får kakorna den där ljusbruna färgen som man kan associera just till ökensand. Det blir succé på kaffekalaset!

Bryn 200 g smör i en kastrull. Det ska få färg men får inte brännas vid, så det gäller att ha ordentlig uppsikt och röra om hela tiden! När smöret slutat skumma ska det kallna och bli lite stelt.

Rör smöret vitt och poröst med 250 g socker. I en annan bunke rör du ihop 5 dl vetemjöl med 1 krm hjorthornssalt och 1-2 tsk vaniljsocker. Rör ner smörblandningen och blanda till en smidig deg.

Forma sedan ovala kakor i en matsked. Skåra dem på mitten med en bordskniv, och lägg sedan kakorna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper).

Grädda i svag ugnsvärme – 150 grader – i 20-30 minuter eller tills kakorna fått fin färg.