Gazpacho kan vara gul eller röd…

Gazpacho är kanske den mest klassiska av alla kalla soppor. Härligt kryddig, med mustig smak av tomat, paprika och vitlök. Den här kan göras antingen gul eller röd beroende på vilken paprika och vilka tomater du använder. Den kan förstås också bli grön om du använder grön paprika och gröna tomater.

Gazpacho

I det här receptet har jag angett gul paprika och gula tomater. Det går naturligtvis lika bra att använda röda dito. Prova gärna att byta ut en del av tomaterna mot physalis – kapkrusbär. Det blir synnerligen fruktigt och gott! 

750 g gula tomater
3 gula paprikor
3 selleristjälkar
½ zucchini
4 vitlöksklyftor
½ pepparfrukt
1 dl oliv- eller rapsolja
3 msk äppelcidervinäger (vitvinsvinäger går lika bra, och gör du en röd gazpacho passar det med rödvinsvinäger)
1½ tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1½ dl vatten

gazpachoGör så här: Tärna tomaterna och kärna ur paprikorna och skär dem i mindre bitar. Skala och ansa selleri och zucchini och skär även dessa i bitar. Skala vitlökslyftorna och kärna ur chilin, och finhacka den.

Blanda alla grönsakerna med olja, vinäger, vatten, salt och peppar och ställ att dra i ca 30 minuter. Mixa sedan till en slät puré och fördela i soppskålar. Garnera med färska örter, t ex basilika, gräslök, persilja eller oregano. Servera gärna i kopp eller högt glas och bjud färskt bröd eller knapriga salta kex till.