Midsommarens jordgubbstårta

För många är jordgubbar ett måste på midsommar. Själv äter jag dem gärna som de är, med mjölk eller vispad grädde. Men en midsommartårta är heller aldrig fel.

Midsommartårta

Bottnar

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)

Fyllning och dekoration

1 l jordgubbar
2 msk florsocker
4 dl vispgrädde

Gör så här: Rör smör och socker vitt. Tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl, bakpulver och ev vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen på 175 grader i ungefär 40-45 minuter.

När kakan svalnat delar du den i tre delar. Fördela ½ l mosade jordgubbar, blandade med florsocker, mellan bottnarna. Vispa så grädden och bre över tårtan. Garnera med resten av jordgubbarna.

Lammfärsbiffar och ett härligt festbröd

Midsommar är inte bara svenska smaker – även nya, fräscha inslag på menyn är välkomna! Här är mina goda färsbiffar som doftar medelhav och smakar underbart av vitlök och salvia. Passar lika bra till den svenska nypotatisen som till couscous, ris eller en god sallad!

Medelhavsbiffar

500 g lammfärs (det går också bra med nöt- eller bland)
½ dl ströbröd
1 dl mineralvatten eller vanligt vatten
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk honung
1 tsk torkad salvia eller 1 msk färsk, finklippt
2 msk färsk persilja, finklippt
1 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 ägg
100 g fetaost, söndersmulad
salt, svartpeppar

Gör så här: Lägg ströbrödet i blöt i vattnet tills det svällt. Tillsätt färs, honung, vitlök, salvia och persilja och blanda varsamt. Knäck i ägget och den söndersmulade fetaosten och blanda tills färsen blir smidig – men arbeta den inte för länge! Forma ovala färsbiffar av ungefär samma storlek som ett ägg och stek dessa i lite olja på medelstark värme i stekpanna. Servera med nykokt färskpotatis med massor av dill, sallad och ett gott bröd.

Det goda festbrödet

Det här brödet bakar jag nästan alltid när det vankas festlig buffé. Vad jag fyller det med kan variera efter tycke och smak – endast fantasin sätter gränsen! Prova gärna med fetaost och oliver! Huvudsaken är att degen får jäsa ordentligt, det ger fin arom och härlig smak!

1 pkt jäst, 50 g
6 dl vatten
½ dl olja (helst neutral)
2 tsk salt
1-2 msk honung (den större mängden om du vill ha lite mer arom på brödet)
15-16 dl vetemjöl (vanligt eller special)

Fyllning

1 dl soltorkade tomater, hackade
1 mozzarellaost, smulad
1 msk torkade örtkryddor såsom oregano, timjan eller basilika – eller 2 msk färska

Gör så här: Smula sönder jästen i en stor degbunke. Värm vattnet och oljan till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen i lite av degspadet. Häll i resten av vattnet och rör ner salt och honung. Häll i nästan allt mjöl (spara ett par deciliter till utbakningen) och arbeta degen så smidig som möjligt. Jäs den övertäckt i minst en timme, gärna två. Om den vill jäsa över kan du bara putta ner den lite igen och låta den jäsa vidare.

Medan degen jäser tar du fram en stor plåt och sätter ugnen på 250 grader. 

Vält upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela den i två delar. Kavla varje deg till en rektangulär platta omkring ½-1 cm tjock. Fördela fyllningen på de båda plattorna. Rulla ihop plattorna och forma till snäckor.

Låt jäsa på plåten i 20-30 minuter och sätt in mitt i ugnen. Dra samtidigt ner ugnsvärmen till 175 grader. Grädde ca 35-45 minuter. Spraya gärna bröden med lite kallt vatten några gånger under gräddningen, det ger en härligt knaprig yta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Servera en paj med somriga smaker

Sill i all ära, men det finns också annan mat som passar perfekt på midsommarens buffébord. Paj, till exempel.

Själv bakar jag ofta denna härliga ostpaj med sommargrönsaker. Den är helt vegetarisk och kan ätas av de flesta. Brukar alltid bli populär!

Midsommarens ostpaj

Pajdeg

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
½ dl mjölk
1 dl olja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du förgräddar den i 10 minuter i 200 grader. Eller gör degen för hand – då blandar du alla ingredienser i en bunke och nyper ihop degen med fingrarna.

Fyllning

4 dl mjölk
3 uppvispade ägg
1½ msk potatismjöl
100 g riven ost av valfri sort, t ex hälften grevé och hälften parmesan
salt och peppar samt paprikapulver
3-4 dl djupfrysta grönsaker, t ex ärter, majs och paprika eller s k sommargrönsaker

Gör så här: Tina grönsakerna och låt dem rinna av. Koka upp mjölken med potatismjölet. Låt svalna lite och häll sedan i äggen under omrörning. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar och paprikapulver. Blanda ner grönsakerna i ostkrämen.

Häll ost- och grönsaksblandningen i den förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 200 grader i ungefär 30-35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips! Blanda i lök i ostkrämen istället för grönsaker. Då skalar du och tunnskivar3-4 lökar (gula, röda eller blandat), fräser i olja eller smör på svag värme i stekpanna en stund. Tillsätt lite strösocker eller farin och spä med vatten och låt löken koka mjuk och blank. Låt svalna och blanda i ostkrämen!

Midsommarmatjes på mammas vis

Matjes är oumbärligt på midsommarbordet. Själv serverar jag den alltid på samma sätt som min mamma gjorde – underbart gott!

Ta ett par burkar Matjesfileer (valfri kryddning) och lägg upp på ett fint serveringsfat (jag brukar använda ett gammalt från 50-talet – det är en smula kantstött numera men hemtrevligt!)

Hårdkoka 3-4 ägg, hacka och lägg ägghacket över sillen. På med en massa dillkvistar och servera med nykokt potatis, gräddfil och finklippt gräslök. Hur enkelt som helst – och godare än det mesta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sommar, sommar, sommar…

Idag blåser det snålt här i huvudstaden. Inte vidare somrigt alls, vill jag påstå, men trots det är det ju faktiskt sommar nu. Och till helgen är det dags för en av årets absolut finaste helger, nämligen midsommar.

Midsommar är verkligen en magisk helg. Det är ljust, vackert och särpräglat – en hednisk helg som förblivit hednisk och som minner oss om tider och traditioner långt bakåt i tiden, innan Sverige ens blev kristnat.

Mycket av charmen kring midsommar beror naturligtvis på ljuset. Inte ens här i södra Sverige blir det riktigt mörkt på midsommarnatten. Ljuset känns evigt, och fyller mig med både glädje och vemod på samma gång.

Midsommar är också en mathelg. Sill, färskpotatis, jordgubbar, kanske en nubbe… Jag undrar faktiskt om vi inte rentav är mer traditionsbundna kring maten på midsommar än maten på jul.

Mycket midsommar blir det på Matbloggen denna vecka, alltså. Och du, om nu de svenska jordgubbarna tar slut – vilket tycks vara veckans stora nyhet – så varför inte använda rabarber till midsommarens desserter och bakverk? För inte alltför längesen, då vi fortfarande hade småbruk i Sverige och innan odlarna hade möjlighet att driva fram sina jordgubbar redan tidigt i juni, var det främst juli som var jordgubbsmånaden. Under min barndom, då jag tillbringade somrarna på landet utanför Kristinehamn hos min morfar, såg jag aldrig en jordgubbe innan första veckan på juli. Det var först då morfars underbart goda gubbar hade mognat. Och jag förknippar fortfarande midsommar med rabarber.

Jag förknippar också midsommar med svensk folkmusik och folkdans. Som tur är verkar även många andra göra det så det finns alla möjligheter att få uppleva detta under midsommarafton. Förra året var jag på Granbergsdals hytta i Värmlands bergslag, och det var alldeles underbart för att uttrycka det milt.

Har du några midsommarminnen du vill dela med dig av? Skicka en kommentar! Och varför inte tipsa om din bästa midsommarmat?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Studentens härliga tårta gör du snabbt och lätt i långpanna

Studentens bästa tårta är den som går snabbt att göra men som blir omtyckt av gästerna. Det här är ett omistligt recept, som jag ofta använder om jag ska bjuda många och hittills har ingen blivit besviken! Självklart kan man utesluta kakaon ur smeten om man hellre vill ha en ljus tårta.

Studenttårta i långpanna

4 ägg
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
200 g smält smör
2 dl kokande vatten

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt vattnet i kastrullen, låt koka upp ich häll i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och häll dem i äggsmeten. Häll smeten i en smord långpanna och grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter.

Låt kakan svalna och bred sen på generöst med vispad grädde (4-5 dl brukar bli bra) och säsongens bär.

Vill du hellre göra en glaserad kaka? Blanda i så fall 150 g smält smör med 2½ dl florsocker, 2 dl kokosflingor och 1 äggula och bred över den kalla kakan. Jättegott till kaffet!

Salladsbuffé till studentmottagningen

Sallader passar fint på studentbuffén – går att variera i det oändliga och kan dessutom anpassas efter budgeten. Här kommer recept på en fräsch tabbouleh och en sallad inspirerad av det grekiska köket.

2015-03-28 15.41.42

Tabbouleh

3 dl bulgur
6 dl vatten
2 dl finskuren persilja
1 dl hackad mynta
2 tärnade eller klyftade tomater
3 strimlade salladslökar

Gör så här: Koka bulgur i vatten enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna. Blanda med persilja, mynta, tomat och salladslök. Blanda en dressing med saften av ½ citron, 4 msk olivolja, 1 tsk salt och 1 kr svartpeppar och häll över.

Medelhavsinspirerad sallad

1 ask cocktailtomater
2 rödlökar
2 dl oliver, svarta eller gröna eller blandade
200 g fetaost eller liknande
lite olivolja

Gör så här: Halvera tomaterna. Skala och tunnskiva rödlöken. Blanda med oliver i en vacker skål och smula ner fetaosten. Ringla lite olivilja över. Självklatrt kan du varuera den här salladen på olika sätt, du kan exempelvis tillsätta gurka, persilja, majs… Endast fantasin sätter gränser!DSC_4009

Korv med bröd – helrätt även i festliga sammanhang!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar du någonsin tänkt på korv med bröd? Jag menar hur gott det verkligen är? När mina föräldrar ställde till med fest då de var nygifta i början av 1950-talet stod ofta kokt korv på menyn, ibland med bröd men ännu oftare i papper som man ofta serverade korven med på den tiden.

Jag tycker det är dags att lyfta den kokta korven från vardagsträsket till de festligare tillfällena. Så varför inte ta fram största grytan och sjuda kokkorv till studentmottagningen? Korv, bröd, senap och ketchup är allt som behövs – sjud korven med ett par lagerblad och några kryddpepparkorn för extra god smak. Och den som vill ha lite extra lagar en smakrik relish och karamelliserar lite gul lök. Festen är räddad!

Relish

Satsen är beräknad till ca 10 bufféportioner.

½ dl vinäger, gärna rödvinsvinäger
3 msk olja, gärna raps
½ dl strösocker eller brun farin
½ finhackad röd chili
2 pressade vitlöksklyftor
7 grovhackade tomater 
2 tunnskivade salladslökar eller 1 cm finstrimlad purjo

Gör så här: Fräs vitlök, salladslök och chili i olja i en kastrull. Tillsätt tomaterna och sjud på svag värme till tomaterna blir mjuka och saftar sig – ca 10 minuter. Tillsätt socker och vinäger och sjud ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt, ev också peppar och lite mer socker. Låt svalna.

Karamelliserad lök

Räcker till korv och bröd åt minst 10 hungriga personer!

6 gula lökar
olja och smör (eller antingen eller men jag tycker det blir bättre med båda delarna)
4-6 tsk strösocker eller farin
1-2 dl vatten

Gör så här: Skala och tunnskiva löken. Värm olja och smör och lägg löken i pannan. Strö över sockret. Fräs på mycket svag värme och späd med lite vatten. Låt vattnet koka bort, och späd med mer, och fortsätt så tills löken är alldeles mjuk, genomskinlig och blank. Supergott till korven!

Tips! Se alltid till att ha lite vegokorv på lut också, så kan alla gästerna njuta av denna klassiker!

Sjungom studentens lyckliga dag!

DSC_0305Nu stundar studenttider igen – och det finns all anledning att fira dessa duktiga ungdomar som nu går ut i vuxenvärlden! Och det behöver inte bli en oöverkomlig kostnad. Även den som har en tunn plånbok kan åstadkomma en mycket fin och minnesvärd studentmottagning, god mat behöver inte kosta och även om matmagasin och matprogram svämmar över av dyra charkdelikatesser och annat som långtifrån alla har råd med så kan en härlig fest kan åstadkommas med betydligt enklare medel. Därför kommer de närmaste dagarna att fyllas just med tips och recept inför studentmottagningen. Först ut är budgetfesternas budgetinslag – som smakar himmelskt och som alltid gör succé!

Friterat bröd med mustig tomatsås

Det här är riktigt billig festmat, det – men ack så läcker! Baka ett enkelt bröd, fritera små brödbullar i smakneutral olja och låt gästerna dippa brödet i en härligt mustig tomatsås. Yummy!

Brödet

50 g jäst
5-6 dl vatten
1 msk salt
1 msk honung eller strösocker
ca 14-15 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst och tillsätt sedan salt och honung. Rör ner mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den blir smidig. Jäs den övertäckt i 1-2 timmar (ju längre jästid desto bättre arom!).

Arbeta den färdigjästa degen på bakbord och dela i två delar. Forma varje del till en rulle och skär varje rulle i 10-15 delar. Forma till avlånga eller runda bullar. Låt dem vila en stund under bakduk medan du värmer ca ½ l smakneutral olja i en rymlig kastrull.

När oljan är varm friterar du brödet, några bullar i taget, tills det får vackert gyllenbrun färg och är genomgräddat. Låt kallna under duk.

Tomatsåsen

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olja att fräsa i
2 tsk strösocker
2 tsk salt
2 tsk vinäger 
generöst med svartpeppar
2 burkar krossade tomater
2-3 dl vatten (eller använd vin om du har det hemma!)
1 lagerblad
2 tsk örtkryddor, t ex oregano eller timjan
1 dl tomatpuré

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja på svag värme, tillsammans med socker, salt och vinäger, tills löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt lagerblad, svartpeppar, tomater och vatten (eller vin) och rör om och låt puttra på svag värme länge – minst 1 timme. Späd med mer vatten om konsistensen blir för tjock. Smaka av med tomatpuré och örter.

Servera bröd och tomatsås som en del av buffén.

Oststänger

Det här är en ständigt återkommande festfavorit hos oss – jag har säkert tipsat om den flrra gånger tidigare men den tål att påminnas om, enligt min mening. Dessa oststänger är enkla att göra, smakar underbart och förgyller alla festliga tillställningar. Du bakar dem på sånt du har hemma och väljer ost efter smak och plånbok!

Gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl100 g smör2 dl riven ost och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord.

Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Fira Valborg med skånska smaker

Nu är det dags att välkomna våren igen, och njuta av de allt ljusare kvällarna. I morgon tänder vi elden och sjunger in den vackra våren, som generationer gjort före oss. Valborgsmässoafton är verkligen något alldeles speciellt – inte undra på att mina föräldrar valde att gifta sig just på Valborgsmässoafton… alice o bengt

Den 30 april 1952 stod bröllopet och så här glada var de dagen efter. Sedan levde de lyckliga tillsammans tills döden skilde dem åt 2007, då pappa gick bort. Fem år senare, 2012, följde mamma efter och även om jag sörjer dem båda så är jag ändå tacksam för alla de underbara minnen och glad att de nu är tillsammans igen.

Valborg betyder alltså väldigt mycket för mig, och när jag lagar Valborgsmiddag brukar jag alltid lägga mycket tid på menyn. Inom mig tänker jag alltid att mamma och pappa är medbjudna, om än bara andligen, så jag försöker alltid välja sådant som de skulle ha tyckt om. Håll till godo!

Matbloggens Valborgsmeny 2015

valborg

Förrätt

Fyllda avokadohalvor

2 avokado
1½ dl Creme Fraiche
½ rödlök eller silverlök
saften från ½ lime 
salt, svartpeppar samt en gnutta chilipulver
1 lime i skivor 
dill 

Gör så här: Dela avokadon och ta bort kärnan. Pressa limesaft över avokadon för att undvika missfärgning.

Blanda Creme Fraiche med kryddor och finhackad lök och fördela fyllningen i avokadohalvorna. Garnera med limeskivor och dill.

valborg

Varmrätt

Grytstekt kyckling med potatis och pressgurka

Klassiska grytstekta kyckling, som serveras med gräddsås och potatis och pressgurka, är en klar favorit. Och så enkel den är att tillaga sen! Bara att skölja kycklingen, torka den torr och bryna den runt om i en stekgryta. Sen får den bräsera – puttra långsamt – med ett par deciliter buljong eller vin tills den är klar. Det tar en dryg timme, och kom ihåg att köttsaften ska vara alldeles klar när du provsticker den!

Ta upp kycklingen och skär upp den i fina bitar; lår, ben, vingar och kött. Lägg upp snyggt på ett serveringsfat.

Koka sen en härlig gräddsås. Jag brukar ta ca 2  dl av kokspadet, samt 1 eller 2 dl grädde (matlagningsgrädde går fint – men om man inte behöver tänka alltför kalorisnålt blir det förstås ännu godare med vispgrädde!) och koka ihop. Sedan toppreder jag såsen med lite mjöl blandat med vatten. Prova dig fram – 1-2 matskedar mjöl till 4 dl sås brukar bli bra men det beror förstås lite på hur tjock man vill ha såsen.  Se bara till att du vispar ut mjölet ordentligt i vattnet innan du häller det i såsen så att det inte klumpar sig. Viktigt är också att vispa ordentligt medan du häller i redningen. Om såsen blir för ljus kan du gärna tillsätta lite vanlig kinesisk soja.

Servera kycklingen med kokt eller stekt potatis, pressgurka och gelé och den goda såsen och du har en verkligt fin söndagsmiddag!

Pressgurka:

Skiva en slanggurka tunt, t ex med osthyvel. Blanda med 1 krm salt och en rejäl knippahackad persilja i en skål. Blanda sedan en lag på 2 msk 12-procentig ättika, 1 dl vatten,2 msk socker och en gnutta vitpeppar. Häll lagen över gurkan och låt dra någon timme innan den serveras.

valborg

Dessert

Plommonkompott med gräddmjölk och mandelbiskvier

12 plommon
½ dl vatten
2 msk strösocker
1 kanelstång
grädde och mjölk
mandelbiskvier

Gör så här: Halvera och kärna ur plommonen. Lägg plommon tillsammans med socker och kanelstång i en kastrull och koka upp. Låt koka några minuter och dra sedan kastrullen från värmen. Ta bort kanelstången och häll upp kompotten i en skål. Servera den avsvalnad med gräddmjölk och mandelbiskvier.

Valborg_vid_Ringsjön_2008