Kaffekalas: Wienersnitt är lättbakat och smakar himmelskt

Wienersnitt

Härliga mördegskakor med sylt och glasyr. Använd fast hallonssylt eller varför inte vinbärsgelé? Satsen ger ca 60 kakor. 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
250 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
fast sylt eller gelé

Glasyr

1½ dl florsocker
1,5-2 msk kallt vatten
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten, arbeta till en deg.
Dela degen i fyra bitar. Rulla ut till längder, lika långa som plåten, och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Gör en skåra i varje längd och häll i sylt.
Grädda ca 15 minuter och låt svalna på plåten. Blanda sedan glasyren och pensla eller ringla glasyren över sylten. Skär i sneda bitar.

Kaffekalas: den goda butterkakan

Butterkaka är verkligen en härlig variant av vetebröd – en av mina favoriter faktiskt. Det är som en blandning av goda vetebullar och en härlig krans.

Brittas butterkaka

Brittas butterkaka kallar jag den därför att min moster Britta brukade baka den till festliga tillfällen. 

Till degen 
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
en nypa salt
½ dl socker
1 ägg
ca 7-7½ dl vetemjöl

Till fyllning 1
75 g smör
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Och så fyllning 2

1 dl vaniljkräm (jag brukar ta marsankräm som man blandar med mjölk)

Till pensling och garnering

uppvispat ägg
en kristyr på 1 dl florsocker och knappt 1 msk vatten

Ugn: 200 grader

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingerljummen. Häll blandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt saltet och sockret, ägg och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Knåda degen ordentligt – den ska vara blank och smidig – och låt sedan jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme.

butterkaka1Medan degen jäser gör du den första fyllningen. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst och smidigt. Gör också i ordning marsankrämen.

Stjälp upp degen på bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en rektangulär kaka på omkring 30 x 45 cm. Bred fyllning 1 på kakan, rulla ihop och skär 12 lika stora bitar (som när du bakar bullar alltså). Lägg bullarna glest i en smord form på ca 25 cm i diameter. Ta gärna en form med löstagbar kant – om du inte har någon går det jättebra att lägga ett bakplåtspapper i formen (så kan du ”dra” upp bullkakan istället för att behöva stjälpa den).

Jäs i en halvtimme under duk. När bullarna jäst klart gör du en fördjupning i varje bulle och fyller varje grop med marsankräm. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ungefär en halvtimme, eller tills bullkakan fått fin färg och är torr. Om den vill bli mörk kan du lägga ett bakplåtspapper över.

Låt bullkakan kallna under bakduk. Rör sedan ut florsocker och vatten till en tjock glasyr och ringla över kakan. Just till påsk blir det fint om du dessutom droppar i lite gul karamellfärg i glasyren. Underbart gott till kaffet – och dessutom går butterkakan utmärkt att frysa med glasyr och allt!

Tips! Om man vill variera sig kan man ta kardemumma istället för vanilj i fyllning nummer ett – det ger fin smakbrytning till vaniljkrämen!

Kaffekalas: Uppåkra, Ökensand och Kolakakor

Sju sorters kakor skulle det vara förr i tiden – så många bakar jag sällan men det finns vissa klassiker som jag helst vill se på kaffebordet. Dessa är tre av dem…

Uppåkrakakor

Uppåkrakakor är inte helt lättbakade, men väl värda besväret för de smakar himmelskt! Det här behövs till ca 40 kakor:

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl florsocker
200 g smör

Gör så här: Hacka samman mjölet med sockret och smöret, och arbeta ihop en deg. Jag brukar ”fuska” och använda matberedaren (jag tror mormor skulle ha nickat gillande om hon någonsin fått se sådana hjälpmedel!). Låt sedan degen vila kallt i minst en timme.

Kavla ut degen så den blir ca 2-3 mm tjock. Använd ett dricksglas eller ett kakmått, på ungefär 6 cm i diameter, och ta ut kakor ur degen. Vik över ena sidan, men inte helt över, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö pärlsocker och hackad mandel över kakorna.

Grädda mitt i ugnen, på 225 grader, i ca 10 minuter eller tills kakorna fått vacker färg.

Tips! Om du tycker degen är svårkavlad kan du tillsätta en äggula, det brukar göra susen. Det går också bra att forma en rulle av degen (ca 6 cm i diameter) och skära kakorna istället. Sen är det bara att vika dem som vanligt.

Sockerfria Uppåkrakakor får du enkelt genom att ersätta florsockret med sötningsmedel, och utesluta pärlsockret ur garneringen.

 

Kolakakor – Sirapskakor

En annan av klassikerna i vår familj är vad min mamma brukade kalla kolakakor – de kallas också ibland för sirapskakor. 

200 g smör
1,75 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl

Gör så här: Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet – gärna med elvisp. kolakakorTillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet för hand eller med elvispen.

Häll i mjölet och fortsätta vispa tills du får en lite kladdig deg. Knåda sen ihop degen för hand så den blir smidig och fin. Dela i fyra delar och rulla varje del till längder – ca 40 cm långa – och lägg dem på plåtar. Längderna flyter ut en del vid gräddning så se till att du har lite mellanrum mellan dem!

Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader tills de får vackert gyllenbrun färg – det tar ungefär en kvart-tjugo minuter. Låt svalna ett par minuter på plåten och skär sedan varje längd i sneda bitar. Låt sedan svalna helt under bakduk och förvara dem i burkar med tättslutande lock, eller i plastpåsar. Kakorna går bra att frysa men håller ett bra tag i skafferiet eller kylen också.

Tips! Om du tillsätter en näve hackad sötmandel i degen, rullar till längden och skär tunna skivor så får du klassiska bondkakor istället.

Ökensand

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ökensand är bland de godaste småkakor jag vet. Min mamma bakade dem alltid till festliga tillfällen och de smälter i munnen. Eftersom man bryner smöret blir smörsmaken extra god och dessutom får kakorna den där ljusbruna färgen som man kan associera just till ökensand. Det blir succé på kaffekalaset!

Bryn 200 g smör i en kastrull. Det ska få färg men får inte brännas vid, så det gäller att ha ordentlig uppsikt och röra om hela tiden! När smöret slutat skumma ska det kallna och bli lite stelt.

Rör smöret vitt och poröst med 250 g socker. I en annan bunke rör du ihop 5 dl vetemjöl med 1 krm hjorthornssalt och 1-2 tsk vaniljsocker. Rör ner smörblandningen och blanda till en smidig deg.

Forma sedan ovala kakor i en matsked. Skåra dem på mitten med en bordskniv, och lägg sedan kakorna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper).

Grädda i svag ugnsvärme – 150 grader – i 20-30 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

 

Kaffekalas: Korintkakor och chokladbröd

Här är ett par av de klassiska småkakor som aldrig fick fattas på kaffebordet när mamma ställde till kalas. Recepten har gått i arv från mormor, och står sig väl i konkurrensen från nyare bakverk.

Korintkakor

200 g rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
2 dl korinter
4½ dl vetemjöl

Gör så här: Rör smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt korinter och vetemjöl och rör ihop till en deg. Rulla degen till små bollar och lägg dem på en bakplåtpappersklädd plåt med lite mellanrum. Tryck till varje boll med en gaffel.

Grädda korintkakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills de får lite fin färg på kanterna. Låt svalna på galler och förvara i burk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Chokladbröd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mät upp  5 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, ½ tsk salt, ½ dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker i en skål. Smula i 200 g rumsvarmt smör och ett ägg och blanda till en smidig deg. Forma degen till fyra längder. Lägg två på varje plåt och platta till dem lite med handflatan. Pensla meduppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda längderna mitt i ugnen på 175 grader, och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Kaffekalas: Drömtårta en svensk klassiker!

Högsommar betyder kaffekalas. I alla fall för mig – och åtminstone när jag växte upp. Både min morfar och min moster fyllde år i juli, och sen var det dags att fira min och mammas födelsedagar i början av augusti.

Det här var ”på den tiden” då födelsedagar firades just med kaffekalas, så i juli bakades det därför för fulla muggar i den gamla vedspisen i morfars gamla omoderna men underbara hus på landet – det var där vi tillbringade somrarna. Sen avnjöts det födelsedagskaffe i den lummiga trädgården. Kanelbullar, småkakor, mjuka kakor – och så min mammas goda drömtårta förstås, som alltid blev perfekt och som älskades av alla. Här är receptet:

Mamma Alices drömtårta

Rulltårtan:

3 ägg
dl socker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader och gör själva rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör försiktigt ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x4o cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna under bakduk och gör smörkrämen.

Rör florsocker och smör poröst. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggulan. Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den. Se till att skarven kommer neråt. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan du skär i den. Förvara den sedan i kylskåp.

Fler favoriter kommer under veckan!

Sommarbaka i långpanna

Långpannan är alltid rätt. Och en långpannekaka är perfekt att baka så här sommartid, när man kanske vill baka lite mer på en gång och dessutom ha lite gott kaffebröd i frysen när man får oväntat besök eller får lust att packa en kaffekorg och fika i sommarsolen.

Långpannerutor med bär och vit choklad

Det här är en lättbakad och mycket god långpannekaka som smakar mumma till sommarfikat!

3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl fil eller gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl blandade bär
100 g vit choklad

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda det med filen. Rör ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem. Rör om så allt blandas ordentligt och häll sedan smeten i en smord och ev bröad långpanna 20×30 cm. Häll bären över smeten och toppa med riven choklad. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

DSC_4821

 

Midsommarens jordgubbstårta

För många är jordgubbar ett måste på midsommar. Själv äter jag dem gärna som de är, med mjölk eller vispad grädde. Men en midsommartårta är heller aldrig fel.

Midsommartårta

Bottnar

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)

Fyllning och dekoration

1 l jordgubbar
2 msk florsocker
4 dl vispgrädde

Gör så här: Rör smör och socker vitt. Tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl, bakpulver och ev vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen på 175 grader i ungefär 40-45 minuter.

När kakan svalnat delar du den i tre delar. Fördela ½ l mosade jordgubbar, blandade med florsocker, mellan bottnarna. Vispa så grädden och bre över tårtan. Garnera med resten av jordgubbarna.

Moster Brittas godbitar

Vi brukade kalla dem så, dessa lättbakade och goda kakor. Hon bakade dem alltid just så här års och sedan avnjöt vi dem i hennes fantastiska trädgård till starkt, nykokt kaffe. Receptet hittade hon i en veckotidning någon gång i slutet av 50-talet, och jag tycker det är väl värt att återuppliva! En riktigt god sommarkaka, enligt min uppfattning!

Moster Brittas godbitar

Den här kakan innehåller bara lite bakpulver vilket gör den tung och mäktig i konsistensen. Originalreceptet innehåller inga smaktillsatser alls, och jag gillar den precis som den är, men självklart kan du tillsätta ett par teskedar vaniljsocker eller det rivna skalet av en citron om du vill.

250 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
hackad mandel och pärlsocker

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader och smörj en långpanna (ca 25×35). Smält smöret och rör samman med sockret. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör om mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills kakan fått vacker färg. Låt svalna under duk och skär sedan i munsbitar!DSC_4799 DSC_4800

 

Baka en härlig Karlsbaderkrans

Något som jag bakar alldeles för sällan är gammaldags Karlsbaderbullar och Karlsbaderkrans. Men när jag väl gör det tar det slut i ett nafs, för det är ett underbart gott vetebröd som verkligen smakar fest! Det är inte så sött som vanligt vetebröd och äggulor i degen gör det poröst och ger fin färg.

Karlsbaderkrans

Det här vetebrödet får mig alltid att tänka på min barndoms vårar, då mycket tid tillbringades i trädgården hemma hos morfar. Så här i början av våren, när det ännu var lite kyligt, brukade vi ha filtar om axlarna när vi satt vid det runda trädgårdsbordet och avnjöt det nykokta kaffet och den goda kransen…

25 g jäst
1½ dl fingerljummen gräddmjölk
1 knivsudd hjorthornssalt
2 äggulor
4-5 dl vetemjöl
50 g smör
1½ msk socker
Ägg till pensling

Gör så här: Rör ut jästen i gräddmjölken. Tillsätt hjorthornssaltet, äggulorna och 3 dl av mjölet och rör ihop till en lös deg som får jäsa i ca en halvtimme.

Rör smör och socker mjukt och pösigt och arbeta in i den jästa degen, tillsammans med resten av mjölet, tills degen blir lätthanterlig.

OBS! För en sockerfri krans, byt ut sockret mot motsvarande mängd sötningsmedel, t ex Hermesetas eller Canderel!

Dela degen i nio delar. Forma en av bitarna till en rund bulle och gör de andra mer ovala till formen. Smörj en stor rund kakform (ca 2 l) och lägg i bullarna – den runda i mitten. Om du har en kakform med löstagbar kant kan du lägga bullarna på en smord plåt istället och placera ringen från kakformen runt om så att kakan behåller sin fina form.

Låt kakan jäsa under duk 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i 225-gradig ugn i 15-2o minuter.

Kardemummakaka med hallon

Kardemumma och hallon passar finfint ihop – där kan man verkligen tala om att smakerna gifter sig med varandra! Den här kakan bakar jag ibland till helgen, för att förgylla kaffestunderna lite.

Kardemummakaka med hallon och vanilj

2 ägg
1½ dl strösocker
50 g smör
1 dl vaniljyoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen eller stött kardemumma
2 dl frysta eller färska hallon

Smör och ströbröd till en kakform på ca 1½ l

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa kakformen. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt yoghurten. Koka upp blandningen och häll den i äggsmeten. Rör ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en skål. Blanda ner hallonen och rör om försiktigt (om du använder frysta hallon, ta dem då direkt från frysen så de inte hinner tina!) och häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. Servera med frukt och eventuellt vispad grädde.