Quesadillas i utflyktskorgen

Quesadillas – har du testat det nån gång? Lättlagat, smakrikt och med närmast oändliga variationsmöjligheter är de perfekta som tilltugg, utflyktsmat eller en enkel lunch – eller varför inte som en del av en härlig långfrukost?

Grunden är tortillabröd som du antingen kan köpa i butiken eller bakar själv. Om du vill baka egna går det snabbast om du gör en deg på bakpulver.

Blanda 7½ dl vetemjöl med 1 tsk salt och 1 tsk bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och vatten lite i sänder och blanda tills du får en fast och fin deg – ca 1 msk olja och 2 dl vatten. Dela degen i 12 jämnstora bitar och kavla ut varje bit till en rund kaka på ca 20 cm i diameter. Lägg dem ovanpå varandra med lite mjöl emellan och täck med bakduk eller plastfolie. Grädda bröden ett i taget i torr stekpanna på medelstark värme – ca 1 minut på varje sida tills de får fin färg.

Till 24 quesadillas behövs:

8 tortillabröd
1-2 finhackaed jalapeños eller 1 burk inlagd chili av något slag eller valfri salsa
2-3 dl riven ost (gärna cheddar!)
1 paket chorizosalami eller liknande kryddigt pålägg (ca 80-100 g)

Gör så här: Fördela hälften av den rivna osten på hälften av bröden. Fördela salami och jalapeño över och täck med resten av osten. Grädda på ganska svag värme i torr stekpanna tills 1-2 minuter på varje sida tills osten har smält och quesadillan har fått fin färg. Klipp varje bröd i 6 trekanter och servera med exempelvis en sallad, salsasås, någon god dip, bönröra eller majschips. De är också finfina att ta med ut i matsäckskorgen!

Vill du kan du göra som i Mexico, servera quesadillan till frukost. Då serverar du dem hela på tallrik, med avocadoskivor, salsa och creme fraiche till. Jättegott!

Ost och jalapeño (eller liknande het tillsats som exempelvis salsasås) är ett måste när man gör quesadillas – resten kan du variera lite som du vill, eller efter vad du har hemma. Det är till exempel jättegott att fylla dem med ”svenska smaker” som rökt skinka och gräslök. Andra goda fyllningar är kall stekt eller grillad kyckling och avocado, köttfärsröra (till exempel om du får kvar efter tacokvällen) eller räkor med tomat och lite pressad lime… Det finns egentligen inga begränsningar. Så testa quesadillas nästa gång du vill bjuda på något riktigt gott till drinken, i matsäckskorgen eller som tillbehör till tex mexmiddagen!

Middag på en kvart – goda tomatsåser till ris eller pasta

Du kommer hem från jobbet, kanske har du hämtat ett par trötta barn från dagis – eller så får du hem ett par tonåringar från skolan. Alla är hungriga, inklusive du själv, och inte kan man äta spaghetti varenda dag så vad göra? Här får du tips på variationsrika och goda middagar som går supersnabbt att göra och som de flesta brukar tycka om!

Tomatsås med curry och äpple

Det här är en riktigt fräsch och god tomatsås som passar finfint till ris, pasta eller bulgur. 

Granny Smith passar perfekt i den här goda tomatsåsen!

1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk olja, gärna raps eller oliv
3-4 tsk currypulver (eller 1-2 tsk currypasta av valfri sort)
1 stort syrligt äpple
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt och peppar
1 lite nypa strösocker 

Gör så här: Skala och hacka löken och fräs den genomskinlig i oljan tillsammans med vitlöken och curryn. Skala, kärna ur och hacka äpplet och tillsätt detta samt de krossade tomaterna. Smaka av med tomatpuré samt salt och peppar och låt såsen puttra på svag värme tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Saffransdoftande tomatsås

Den här tomatsåsen är särskilt god till spaghetti eller annan lång pasta. Om du slänger i en påse skalade räkor blir det rena festmiddagen!

3 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk olja, helst raps eller oliv
1 kuvert saffran
1 burk passerade tomater
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk torkad timjan eller oregano
(400 g skalade räkor)

Gör så här: Fräs den hackade vitlöken i olja på svag värme. Tillsätt saffran, tomater och kryddor och låt såsen koka på svag värme i ca 10 minuter. Klart!