Baka banankaka till helgen – med eller utan socker

Banankaka är något av det godaste jag vet, och så lättbakat sen! Perfekt att baka när man har några bananer liggande, såna där som blivit mörka och som man inte riktigt känner för att äta. Men i en banankaka är de utmärkta!

Banankaka

Den här banankakan blir lätt sockerfri om du vill. Du behöver inte ersätta sockret med sötningsmedel – bananerna ger fin sötma och konsistens!

2 ägg
1½ dl strösocker
50 g smör
1½ dl gräddfil
2 bananer
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsockerbanankaka

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ l. Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen med sockret (eller vispa äggen som de är om du väljer att baka utan socker). Häll smöret i äggsmeten och tillsätt gräddfilen. Mosa bananerna och tillsätt dem i smeten. Blanda noga.
Blanda de torra ingredienserna och häll dessa i smeten. Blanda varsamt och häll sedan i den smorda, bröade formen. Grädda på nedersta falsen i ca 35-45 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp kakan.

Sommarbaka i långpanna

Långpannan är alltid rätt. Och en långpannekaka är perfekt att baka så här sommartid, när man kanske vill baka lite mer på en gång och dessutom ha lite gott kaffebröd i frysen när man får oväntat besök eller får lust att packa en kaffekorg och fika i sommarsolen.

Långpannerutor med bär och vit choklad

Det här är en lättbakad och mycket god långpannekaka som smakar mumma till sommarfikat!

3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl fil eller gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl blandade bär
100 g vit choklad

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda det med filen. Rör ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem. Rör om så allt blandas ordentligt och häll sedan smeten i en smord och ev bröad långpanna 20×30 cm. Häll bären över smeten och toppa med riven choklad. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

DSC_4821

 

Rabarberkaka till kaffet eller som dessert

Rabarber är alldeles underbart, tycker jag – perfekt till paj och kakor. Det här är en knäckig och god kaka som en av mina fastrar ofta bakade om hon snabbt ville bjuda på något gott.rabarber

Faster Evas knäckiga rabarberkaka

3-4 stjälkar rabarber
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker + 2-3 msk 
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör + 50 g kylskåpskallt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rumsvarmt smör med 2 dl socker och ägg i en matberedare ­eller med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

Ansa och skiva rabarbern och blanda den med 2-3 msk socker samt potatismjölet. Fördela rabarbern över smeten.

Hyvla det kylskåpskalla smöret tunt och täck kakan med det. Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter. Servera till kaffe eller som dessert, med lite vispad grädde, halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.

 

 

Moster Brittas godbitar

Vi brukade kalla dem så, dessa lättbakade och goda kakor. Hon bakade dem alltid just så här års och sedan avnjöt vi dem i hennes fantastiska trädgård till starkt, nykokt kaffe. Receptet hittade hon i en veckotidning någon gång i slutet av 50-talet, och jag tycker det är väl värt att återuppliva! En riktigt god sommarkaka, enligt min uppfattning!

Moster Brittas godbitar

Den här kakan innehåller bara lite bakpulver vilket gör den tung och mäktig i konsistensen. Originalreceptet innehåller inga smaktillsatser alls, och jag gillar den precis som den är, men självklart kan du tillsätta ett par teskedar vaniljsocker eller det rivna skalet av en citron om du vill.

250 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
hackad mandel och pärlsocker

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader och smörj en långpanna (ca 25×35). Smält smöret och rör samman med sockret. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör om mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills kakan fått vacker färg. Låt svalna under duk och skär sedan i munsbitar!DSC_4799 DSC_4800

 

Studentens härliga tårta gör du snabbt och lätt i långpanna

Studentens bästa tårta är den som går snabbt att göra men som blir omtyckt av gästerna. Det här är ett omistligt recept, som jag ofta använder om jag ska bjuda många och hittills har ingen blivit besviken! Självklart kan man utesluta kakaon ur smeten om man hellre vill ha en ljus tårta.

Studenttårta i långpanna

4 ägg
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
200 g smält smör
2 dl kokande vatten

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt vattnet i kastrullen, låt koka upp ich häll i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och häll dem i äggsmeten. Häll smeten i en smord långpanna och grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter.

Låt kakan svalna och bred sen på generöst med vispad grädde (4-5 dl brukar bli bra) och säsongens bär.

Vill du hellre göra en glaserad kaka? Blanda i så fall 150 g smält smör med 2½ dl florsocker, 2 dl kokosflingor och 1 äggula och bred över den kalla kakan. Jättegott till kaffet!

Vårtecken…

Blåsippan ute i backarna står... (foto: Per-Ola Wiberg via Wikimedia Commons)
Blåsippan ute i backarna står… (foto: Per-Ola Wiberg via Wikimedia Commons)

Nu är våren här – på riktigt. På min gård börjar syrenbuskarna knoppas och blåsippan ute i backarna står sedan någon vecka tillbaka. Visst är det härligt!

Det firar jag med att baka en riktigt god kaka till kaffet!

Banankaka på mitt sätt

2 mogna, mosade bananer
2 dl mandelmjöl
1 dl råsocker

75 g smör
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
1-2 msk kakao
50 g hackade nötter av valfri sort
3 msk grädde

Gör så här: Värm ugnen till 150 grader och smörj en form med löstagbar kant. Blanda de torra ingredienserna, inklusive manden, i en bunke och blanda väl. Tillsätt smör, ägg och grädde och rör om tills du får en slät smet. Häll i smord form och strö över lite mer flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna i formen. Servera som dessert, eller till kaffet, gärna med en klick vispad grädde.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Kardemummakaka med hallon

Kardemumma och hallon passar finfint ihop – där kan man verkligen tala om att smakerna gifter sig med varandra! Den här kakan bakar jag ibland till helgen, för att förgylla kaffestunderna lite.

Kardemummakaka med hallon och vanilj

2 ägg
1½ dl strösocker
50 g smör
1 dl vaniljyoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen eller stött kardemumma
2 dl frysta eller färska hallon

Smör och ströbröd till en kakform på ca 1½ l

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa kakformen. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt yoghurten. Koka upp blandningen och häll den i äggsmeten. Rör ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en skål. Blanda ner hallonen och rör om försiktigt (om du använder frysta hallon, ta dem då direkt från frysen så de inte hinner tina!) och häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. Servera med frukt och eventuellt vispad grädde.

Whiskykaka är jättegott till kaffet

Jag har en väninna som ofta bjuder på kaffe, alltid med goda kakor till. En av hennes ”paradkakor” är denna underbara mjuka kaka med smak av whisky och fylld med härlig smörkräm.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ann-Maries whiskykaka

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk whisky av valfri sort

Till smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 msk whisky av valfri sort

Så här gör du: Smörj och bröa en kakform på 1½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Koka upp och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Häll i whiskyn. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop smör och florsocker till en smidig kräm och tillsätt whiskyn. Dela sockerkakan och bred smörkrämen på ena delen. Lägg ihop och förvara kakan i kyl till dess den ska avnjutas.

Tips! Ersätt ½ dl av vetemjölet med kakao och vips får du en läcker chokladkaka med smak av whisky! Du kan också byta ut whisky mot annan spri, t ex rom eller konjak, det blir också jättegott!