Whiskykaka är jättegott till kaffet

Jag har en väninna som ofta bjuder på kaffe, alltid med goda kakor till. En av hennes ”paradkakor” är denna underbara mjuka kaka med smak av whisky och fylld med härlig smörkräm.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ann-Maries whiskykaka

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk whisky av valfri sort

Till smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 msk whisky av valfri sort

Så här gör du: Smörj och bröa en kakform på 1½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Koka upp och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Häll i whiskyn. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop smör och florsocker till en smidig kräm och tillsätt whiskyn. Dela sockerkakan och bred smörkrämen på ena delen. Lägg ihop och förvara kakan i kyl till dess den ska avnjutas.

Tips! Ersätt ½ dl av vetemjölet med kakao och vips får du en läcker chokladkaka med smak av whisky! Du kan också byta ut whisky mot annan spri, t ex rom eller konjak, det blir också jättegott!