Härliga våffeldag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÄntligen är den här, den älskade Våffeldagen! I och för sig har denna dag ingenting alls att göra med våfflor, utan är en ren förvanskning av Vår Fru-dagen. Men vad gör väl det? Vi kan väl fira både Marie Bebådelse och äta våfflor samtidigt, eller hur?

Jag tycker Våffeldagen är ett utmärkt tillfälle att ställa till lite fest mitt i vardagen. Bjud in vänner och grannar på våffelfest och bjud på gammaldags äggvåfflor, frasiga ostvåfflor eller proteinrika dinkelvåfflor – garanterat succé!

Mormors äggvåfflor

Det är verkligen något visst med mjuka, goda äggvåfflor! Här är ett recept man inte kan misslyckas med och som ger 10-12 goda våfflor. Du behöver:

100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
3 Ägg

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sedan ner resten av mjölken, äggen samt smöret. Hetta upp våffeljärnet. Laggen kan behöva penslas med smält fett till första omgången, men sedan behöver du inte använda mer fett. Grädda våfflorna gyllenbruna och servera med grädde och sylt eller bär, glass eller Kesella vanilj.

Ostvåfflor

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar du testat ostvåfflor någon gång? Jättegott! Överraska med dessa på Våffeldagsfesten och servera dem med salta tillbehör av olika slag; servera med gräddfil, hackad lök, rom, avocado, strimlad skinka, salamiskivor… Endast fantasin sätter gränser! Till 4 personer (8-10 laggar) behövs:

100 g smör
2 dl riven ost, gärna cheddar eller annan smakrik sort!
3 dl vetemjöl (byt gärna ut 1 dl mot grahamsmjöl!)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl kallt vatten

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda i en bunke osten med mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa smeten slät. Tillsätt smöret och grädda i våffeljärn tills de blir gyllenbruna och frasiga!

Tips! Blanda i lite knaperstekt bacon i smeten och servera med en fräsch grönsallad och hackade tomater!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dinkelvåfflor

Dinkel, även kallat spelt, är en mycket gammal vetesort som innehåller mer protein än vanligt vete. Jättegott att baka med (prova t ex att blanda hälften dinkel i pizzadegen…) och perfekt till våffelsmet! Du behöver:

2½ dl siktat dinkelmjöl
1½ tsk bakpulver
3 dl mjölk
75 g smör
2 ägg, delade i gulor och vitor

Gör så här:  Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll mjölken i kastrullen. Häll blandningen över mjölet och rör sedan ner äggulorna i smeten. Vispa därefter äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dessa. Grädda sedan som vanligt. Pudra lite florsocker över och servera med sylt och grädde alternativt glass.

Om du föredrar salta tillbehör, uteslut florsockret och servera istället med en röra gjord på gräddfil, finstrimlad skinka och finstrimlad purjo. Smaklig måltid!