Grillfest med grönt

Grilltider var det ja. Och som jag sa så tänker jag använda den här veckan till att tipsa om diverse trevliga grillrätter som inte kräver vare sig gasolgrill eller onödiga redskap utan som gör sig alldeles utmärkt på en vanlig enkel grill eller en engångsgrill. Först ut en verklig budgetgrill!

Grillade grönsaker

Grönsaker passar perfekt att grilla. Majskolvar, aubergine, champinjoner och squash är något av det jag tycker mest om att grilla. Tillsammans med en sallad och ett gott bröd blir det en hel måltid och gör du ett par goda grillsåser till blir det rena festen – både enkelt, billigt och supergott!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilka grönsaker du väljer att grilla avgör du förstås själv. Du kan t ex trä upp klyftor av lök och tomat (eller hela cocktailtomater), majsbitar och squash på spett. Du kan också skära centimetertjocka skivor av auberginer, squash, bifftomater eller andra grönsaker du tycker om. Pensla med lite olivolja som du blandat med salt och chilipeppar så blir grönsakerna extra saftiga och goda. Servera med ett par smarriga såser och en god potatissallad som du lätt gör själv.

Snabba grillsåsen

Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite kinesisk soja och ett par generösa matskedar honung. Salt och peppar och vips är den klar! Har du whisky eller bourbon hemma så tillsätt en liten skvätt – det förhöjer smaken ytterligare!

Fruktiga grillsåsen

Blanda 2 dl krossad ananas med 2 msk honung eller strösocker, ½ dl ketchup och några stänk hot sauce. Droppa gärna i lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Klart!

Potatissallad

1 kg potatis (gärna färskpotatis om den gått ner till ett anständigt pris – välj annars en fast sort)
1 äpple, skalat och skuret i tärningar
½ purjolök, strimlad
½ slanggurka, skalad och finskuren
1 dl smörgåsgurka

Dressing

2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1-2 msk senap
salt o peppar

Gör så här: Koka potatisen  med skalen på och låt den kallna. Rör samman ingredienserna till dressingen i en skål. Skala och tärna den kalla potatisen, och lägg den tillsammans med äpple, gurka och purjo  i skålen med dressingen. Rör om varsamt och försiktigt och låt gärna salladen stå och dra en liten stund innan servering.

 

Matminnen från Turkiet: Zucchinisoppa från Pamukkale

Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.
Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.

När vi reste på rundturen i Turkiet besökte vi bland annat Pamukkale – bomullsborgen. Och just så ser de ut, de vita formationerna som sträcker sig upp mot himlen. Som bomull… Så vackert att det tar andan ur en!

På hotellet i Pamukkale (som var ett av de allra trevligaste under resan) avnjöt vi också en underbar festbuffé och en soppa som var gudomligt god i all sin enkelhet.

Jag tjatade och tjatade och efter att ha tjatat tillräckligt fick jag receptet av hotellkocken så nu serveras den här soppan även hemma i mitt kök när suget efter den turkiska maten blir för stort…

Zucchinisoppa från Pamukkale

½ purjolök
2 stora zucchinis
1 stor potatos
2 msk smör eller olivolja (eller hälften av varje)
1,3 l kokhett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3-4 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
200 g hackad spenat
saft från ½ citron

Gör så här: Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och tunnskiva potatisen. Skär zucchinin i tunna skivor.

Fräs potatis, lök zucchini i matfettet i en stor soppgryta. Pressa i vitlök och tillsätt curry och paprikapulver och rör om. Fräs under omrörning på svag värme i ca 10-15 minuter.

Häll i vatten och buljongtärningar och koka upp. Låt koka på småkoka på rätt svag värme i ca en halvtimme.

Ta grytan från värmen, mixa soppan slät och tillsätt sedan grädde och hackad spenat. Pressa i citronsaft och servera med ett gott bröd. 2015-02-08 19.06.10